Restoran “Petrus” Tršće i Turistička zajednica grada organizirali su puharsku noć u Tršću, a nakon četverogodišnjeg zastoja. Prema riječima Robija Krulića jednog od vlasnika “Petrusa” ona je organizirana u nastojanju da se obnove stari običaji i tekovine ovog kraja, ali i ponovno dođe do okupljanja ljudi u večernjim satima i ovakvim i sličnim prigodama. Otvorili su vrata svim zainteresiranim pojedincima i njihovim idejama a u nastojanju da se baština i običaji davnih vremena ožive i postanu nezamjenljivi dio turističke ponude ovog kraja. Ova je sredina bogata brojnim sadržajima, ali oni se do sada na žalost premalo koriste i valoriziraju. Tradicija puholova u ovom kraju traje stoljećima, puh je bio specijalitet na jelovnicima naših predaka, a mast od puha poznati i priznati lijek, dok su se kožice koristile za izradu kapa ili kaputa.

Desetak puholovaca u večernjim je satima u “Petrus” donijelo svoje trofeje – puhove, a nakon vaganja pobjednik je bio Slavko Branišelj čiji je puh težio zavidnih 346 grama. Na drugo mjesto plasirao se Bernard Turk s puhom težine 325 grama dok je treći bio Slavko Križ s puhom teškim 321 grama. Nakon vaganja i prigodnih riječi Robija Krulića i Željka Loknara direktora TZ grada Čabra, najboljima su uručene nagrade. Posebna nagrada pripala je Vesni Janeš jedinoj učesnici Puharske noći a njezin je puh bio težak 186 grama. Ulovljeni puhovi završili su većinom na jelovniku “Petrusa” – pečeni sa palentom ili kao gulaš sa palentom.
Dobitnici nagrada sa predstavnicima Turističke zajednice grada Čabra

Željko Malnar