Grobnice

GROBNICA GHYCZY

Obitelj Ghyczy je u XVI. stoljeću bila u srodstvu s obitelji Nikole Zrinskog, prvotnog vlasnika grada Čabra, a obiteljske veze obnovila je u XIX. stoljeću udajom unuke Matije Josipa Paravića (tadašnjeg vlasnika grada) za Nikolu pl. Ghyczya te je tako obitelj postala vlasnikom Grada sve do 1945. godine. Ova grobnica ima i povijesnu vrijednost jer objedinjuje sve pripadnike vlasnika grada Čabra od njegovog osnutka. Smještena je na kranjem dijelu groblja uz padinu brijega. Dijelom je ograđena kamenim zidom, dijelom kovanom ogradom, a u sredini je kamena ploča bez dekoracija. Nadgrobni kamen je piramida koja završava križem.

GROBNICA GHYCZY PARAVIĆ

Grobnica Ghyczy ” Paravić je monumentalna građevina izgrađena od kamena i kovanog željeza u trostoljetnoj tradiciji kovačke vještine stanovnika grada Čabra. Obitelji Ghyczy i Paravić vladale su gradom Čabrom od XVIII. do XX. stoljeća. Grobnica je smještena na početku Čabarskog groblja i dominira krajolikom. Sastoji se od kripte i sarkofaga s baldahinom. Baldahin počiva na četiri kanelirana stupa, a ispod njega je sarkofag s grobovima obje obitelji. Pokrov sarkofaga je u obliku otvorenog svitka iz 1841. godine.

MAUZOLEJ OBITELJI KRIŽ

Mauzolej obitelji Križ podigao je Miroslav Križ 1926. godine ocu Ivanu. To je monumentalna građevina smještena na sjeverozapadnom dijelu groblja. Između dva rata obitelj Križ bila je vrlo utjecajna u Čabru. Pristup mauzoleju je put između bočno poredanih grobova čabarskih obitelji toga doba. Obitelj Križ je jedna od najstarijih čabarskih obitelji koja je dala ugledne trgovce, saborske zastupnike, svećenike, učitelje. Spomen na ovu obitelj i dokaz njezinog značaja su grobnica na gradskom groblju i Križev zdenac u Ulici Ožbolta Velikog.