Skijanje

SKI KLUB RUDNIK

Sjedište: Tršće, Frbežari 2a

Predsjednik: Branko Ožbolt

Tel:  051 824 122

Ski klub “Rudnik” Tršće osnovan je 2. prosinca 1952. godine na ideju gospodina Vladimira Takača koji je tada u Tršću radio kao učitelj. U početku je u rad Kluba bilo uključenih oko tridesetak aktivnijih mladih ljudi.

U svojoj povijesti Klub je proživljavao mnoge svijetle trenutke jer je u svojim redovima imao i ima mnoge uspješne sportaše koji postižu značajne uspjehe na natjecanjima i izvan ovog područja, svrstavajući se tako u sam vrh skijaškog sporta u Hrvatskoj. No, tijekom svog rada Ski klub “Rudnik” susretao se s mnogim poteškoćama koje su se odražavale u radu te su u pojedinim razdobljima aktivnosti i zamrle. Međutim, uz stalnu podršku ljudi, gospodarstvenika i lokalnih struktura vlasti te posebno skijaških entuzijasta Klub je radio na popularizaciji skijanja te izgradnji skijaške infrastrukture na Rudniku. Najveći rezultati ostvareni su osamdesetih godina kada je Klub imao 220 članova, a od toga 40 registriranih natjecatelja. 1987. godine Klub je bio tehnički organizator prvenstva Jugoslavije u veleslalomu za djevojčice i spustu za djevojčice i dječake.

Danas Klub ima 80 članova od kojih je 10 registriranih natjecatelja, a čak 65 članova ima licencu za skijaške suce. Organizator je brojnih skijaških natjecanja od lokalnog do nacionalnog ranga, a njegovi članovi svake godine sudjeluju u tehničkoj organizaciji utrke Svjetskog kupa u slalomu na Sljemenu. Posebna briga posvećuje se radu s najmlađim uzrastima u školi skijanja kao i treninzima koji se provode gotovo čitave kalendarske godine. Ovisno o snježnim uvjetima godišnje se odradi 50 ” 100 skijaških dana treninga s natjecateljskim pogonom. Stalna briga vodi se i za stručno osposobljavanje te nekoliko članova svake godine pohađa razne tečajeve.

Nastavljen je rad i na skijaškoj infrastrukturi tako da danas Klub posjeduje vlastiti skijaški poligon s vučnicom, rasvjetom za noćno skijanje i sistemom za umjetno zasnježivanje, a stalno se nabavlja i najmodernija skijaška oprema za rad.

www.ski-klub-rudnik.hr