Temeljem reakcija i zamolbi crkvenih predstavnika i drugih građana mjesnog odbora Čabar na postavljanje kamenih stupova na Trgu kralja Tomislava u centru Čabra te na Sv. Gori iznad Smrečja, predstavnici Grada Čabra obavili su razgovore sa voditeljima projekta u sklopu kojega su stupovi i postavljeni.
Projekt “Svet Kolpe” tj. “Svijet Kupe” cjelovit je projekt turističke ponude na obje strane državne granice tokom gornje Kupe.
Grad Čabar je sa sedam drugih gradova i općina s obje strane rijeke Kupe potpisnik Pisma namjere kojim zajednički nastupaju pri izradi i predavanju prijedloga projekta “SVET KOLPE” na natječaj Poticaja zajedništva INTERREG III/A koji je raspisala Agencija za regionalni razvoj Republike Slovenije. Temeljem provedenog natječaja dobivena su znatna sredstva za realizaciju projekta, a koordinaciju je na hrvatskoj strani preuzeo Grad Delnice, a na slovenskoj Opčina Kostel.
Hrvatska i slovenska tradicija pripisuju području gornjeg toka Kupe posebne ljekovite sile. Centralno područje vitalno-energijskih izvora koji osiguravaju regeneracijsku snagu kupske doline nalazi se dijelom na slovenskoj , a dijelom na hrvatskoj strani na području Fare, Kostela, Kobilje jame i Brod Moravica. Manji, ali ništa manje važan sklop bio-energijskih izvora nalazi se na području Čabra, Osilnice, Bosljive Loke, Broda na Kupi, Starog Trga itd. Raznovrsno bogatstvo Zemlje čovjek ne može vidjeti u potpunosti ” ali može osjetiti njene blagodatne utjecaje. Čovjeka se može uputiti na takva mjesta i objasniti mu o kakvim se silama na određenom mjestu radi i kako im se može lako približiti kako bi osjetio njihov zdravstveni učinak.
Kamene je izradilo dvadeset goemanata i geomantkinja iz Hrvatske i Slovenije u radionici koja je održana od 20. ” 29. srpnja 2007. godine na Fari u Sloveniji.
Geomantija je tisućama godina staro znanje – sposobnost opažanja suptilnih energijskih stanja i zbivanja oko nas. Bavi se Zemljom u svim razinama postojanja – fizičkom, energijskom, osjetilnom i duhovnom. Smatraju da je bez dobrog energijskog stanja prostora u kojem čovjek boravi nemoguće postići i održati zdravlje i zadovoljavajuću kvalitetu življenja pa geomanti preciznim tehnikama rade energijske tretmane – deblokiraju protok energije, transformiraju negativne i jačaju pozitivne energije.
Energetske točke istražene su na temelju litopunkture.
Litopunktura je naziv dobila po uzoru na akupunkturu, koje je kinesko umijeće liječenja. Umjesto igala koje služe za liječenje ljudskog tijela, ovdje služe kameni stupovi isto kao i akupunkturne igle, koje se usađuju u tlo. Riječ je o energetskim točkama koje su nevidljivim nitima međusobno povezane i čine vitalno-energijsko tkivo prostora. Na svakom litopunkturnom kamenu je uklesan reljefni znak ” kozmogram. Kozmogrami su oblikovani i isklesani na način da isijavaju određenu informaciju u prostor. Na taj način dolazi do komunikacije čovjeka, prirode i kraja. Sa litopunkturom je moguće aktivirati do tada nedostupne potencijale određenog prostora, a upotrebljava se i za ekološko ozdravljenje prirode.
Projekt “SVIJET KUPE” se razvija u četiri faze. Prva ” osposobljavanje i školovanje osoba koje će raditi na projektu, druga – čišćenje odabranih mjesta od otuđenih i drugih sila i uzroka koji ih narušavaju, treća ” oblikovanje i postavljanje litopunkturnih kamena te četvrta ” označavanje pojedinačnih točaka na način da se posjetitelje upozna s njihovim kvalitetama, izrada publikacije i sl.
U međuvremenu su školovani i osposobljeni i domaćini (s područja grada Čabra dvije osobe) za sudjelovanje i rad kao vodiči koji ne samo da će znati goste odvesti na određene krajeve, nego te iste krajeve i dobro predstaviti.
Ovakav način turizma i predstavljanja kraja u kojem živimo, uz pomoć energijskih točaka moderna je grana turizma. Litopunkturni kameni postavljeni su u mnogim gradovima diljem svijeta , a samo grad Zagreb ima devet takvih točaka od kojih je prva i polazna smještena ispred Katedrale, a nosi naziv stup Majke Božje na Kaptolu.
U gradu Čabru će se 06. rujna 2007. godine održati radionica na temu projekta “SVIJET KUPE” tijekom koje će se detaljnije predstaviti ideja samog projekta, ciljevi i značaj za pojedino područje koje je označeno litopunkturnim oznakama.
S obzirom na veliko negodovanje predstavnika crkve te nekih građana mjesnog odbora Čabar , a u dogovoru sa koordinatorima projekta, kameni u centru Čabra i na sv. Gori bit će premješteni i pokušat će se pronaći nova lokacija koja bi odgovarala energetskim ispitivanjima.