Drvna industrija i šumarstvo oduvijek su ključne djelatnosti čabarskog kraja a uz njih razvija se prerađivačka djelatnost i obiteljsko poduzetništvo.
Život u ovim krajevima oduvijek je bio težak, a neimaština i nedostatak posla doveli su do iseljavanja u inozemstvo i druge krajeve zemlje, osobito nakon 1. i 2. svjetskog rata. Dobar dio stanovništva čabarsko kraja svoj životni i radni vijek nastavio je i na području Slavonije i Podravine.
Rezultat neraskidive povijesne veze Gorana i Slavonaca je i organizacija prve kiparske kolonije u čabarskom kraju, kojom se umjetnici žele odužiti svojem zavičaju.
Kiparska kolonija - Grad Čabar

Zahvaljujući Antunu Ferbežaru-Tonči, koji je porijeklom iz Tršćanskog i Pleščanskog kraja, Marijanu Filipoviću, gradonačelniku, Željku Erentu, zamjeniku gradonačelnika grada Čabra i Dušanu Muhviću, predsjedniku Mjesnog odbora Plešce, ideja o programu je realizirana.
Kiparska kolonija - Grad Čabar U prvoj kiparskoj radionici na području grada Čabra , koja se odvija u Plešcima i traje zaključno s 29. kolovozom, sudjeluju članovi Udruge “Motacilla alba” iz Koprivnice: Antun Ferbežar-Tonča iz Otoka, Dragutin Cigler-Lao iz Koprivnice, Miroslav Karač iz Iloka, Zvonimir Dangubić-Danga iz Hlebina, Rozvelt Kapović-Dado iz Osijeka i Dražen Kuharević-Zubi iz Koprivnice. Izrađuju se tri skulpture u drvu hrasta: Goranka s košem, Sv. Florijan i ribič, a njihova prezentacija uslijedit će tijekom programa obilježavanja Dana grada Čabra, 12. rujna 2007.