Obilježavanje 12. rujna Dana grada Čabra, dana povratka prvih interniraca iz talijanskih logora smrti, započelo je tradicionalnom atletskom utrkom djece i mladeži ulicama Čabra posvećenoj borbi protiv ovisnosti kojom je ujedno obilježen i Hrvatski olimpijski dan.

Novouređeni trg u Plešcima

Delegacija u sastavu Vidoslav Žagar, Ljupko Ramljak, Franjo Volf i Antun Erent položila je vijence i cvijeće na spomenik hrvatskim braniteljima u centru Čabra i na spomenik internircima u Malom Lugu.. Središnja manifestacija bila je u Plešcima gdje je na novouređenom trgu u centru naselja održana svečana sjednica Gradskog vijeća i Poglavarstva grada, kojoj su pored ostalih, prisustvovali: Renato Mittermayer pomoćnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Herman Sušnik državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Nada Turina Đurić zamjenica župana Primorsko goranske županije, Stjepko Boban predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Zagreb, Robert Grubišić potpredsjednik Županijskog odbora HDZ PGŽ, mons. Ivoslav Linić rektor katedrale svetog Vida u Rijeci, Valter Flego gradonačelnik Buzeta, Janez Sterle župan općine Loška dolina, te delegacije susjednih gradova i općina Gorskog kotara.

Uz pozdrav prisutnima i čestitku građanima, predsjednik Gradskog vijeća Zoranin Kuzele osvrnuo se na stradanja naših stanovnika tijekom II. svjetskog rata, odlazak u internaciju i povratak u razrušene i spaljene domove. “Mnogi od njih ostavili su svoje živote”, rekao je Kuzele, “a ovo prisjećanje na njihova stradanja, dokaz je da te žrtve nismo zaboravili, da su nam uvijek u sjećanju.” Željko Erent zamjenik gradonačelnika Čabra govorio je o zbivanjima u našem kraju u proteklih osam mjeseci, pri čemu je iznio najvažnije uspjehe ove gradske vlasti kojoj su birači dali povjerenje na izborima, a ona će svojim radom dokazati da je to bilo opravdano. Posebno je istaknuo da je sadašnja državna vlast prepoznala potrebe stanovnika u manjim sredinama, o čemu govori podatak da su do sada iz vanjskih izvora u proračun grada Čabra stigle potpore u visini preko 50 milijuna kuna ili više od tri gradska proračuna. Uslijedila su obraćanja i čestitke gostiju, nakon čega se Ivana Lakota prigodnim riječima osvrnula na rad Prve kiparske radionice održane protekli mjesec u Plešcima tijekom koje su članovi Udruge “Motacilla alba” iz Koprivnice izradili tri skulpture u drvu hrasta:. “Goranka s košem” postavljena je nasuprot Društvenog doma, Sveti Florijan” nalazi se u blizini Vatrogasnog doma a “Ribič” je svoje mjesto našao uz Čabranku nasuprot tvornici “Lož-Metalpres”.

Gradonačelnik Čabra Marijan Filipović je uz pomoć Zvonimira Lipovca i Ivane Lakota uručio gradska priznanja za 2007. godinu. Plaketa grada kao najviše gradsko priznanje dodijeljena je Stjepku Bobanu predsjedniku Uprave “Hrvatskih cesta ” d.o.o. Zagreb u znak zahvalnosti za iskazano veliko razumijevanje za probleme Gorskog kotara i Čabra i doprinos u razvoju cestovne infrastrukture i Pastoralnom centru “Kćeri Marije Pomoćnice” u Čabru za izuzetne rezultate u oživljavanju duhovnog i kulturnog života u župama grada te posebice socijalnog, humanitarnog i obrazovnog doprinosa ovom kraju. Ove godine dodjeljene su i dvije Nagrade grada Čabra a primili su ih Mirko Božidar Wolf iz Prezida za posebno vrijedne rezultate koji doprinose razvoju u raznim područjima stvaralaštva i pioniri Nogometnog kluba “Snježnik” Gerovo za promicanje športske kulture među mladima te uspješne rezultate u natjecanjima županijske lige. U ime nagrađenih riječi zahvale uputio je Stjepko Boban, a nakon toga u kulturno zabavnom programu nastupili su svirači na heligonkama Goran Majetić, Milan Čop i Josip Gašparac.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada i priznanja Uzvanici na svečanoj sjednici u Čabru Dodjela nagrada na atletskoj  utrci u Čabru

Željko Malnar