Trodnevnicom koju je vodio pater Zvonko Vlah, isusovac z Opatije započelo je obilježavanje 200 godina župe svetog Vida Mučenika u Prezidu, koja je osnovana 11. kolovoza 1807. godine.
Procesija prilikom obilježavanja 200-te obljetnice
Vjernice su se pobrinule da se crkva uredi i okiti te da goste dočeka u potpunom sjaju, kako to priliči ovakvoj obljetnici. Sveto misno slavlje u nedjelju u 11,00 sati predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić uz vlč Tomislava Ravnjaka župnika iz Prezida i Tršća, Ivana Trohe (Gerovo i Hrib) i Josipa Malnara (Plešce i Čabar) te Mješovitog pjevačkog zbora kojeg su činili pjevači iz Čabra, Gerova, Tršća i Prezida. Velimir Žagar je u ime Pastoralnog vijeća izrekao riječi dobrodošlice nadbiskupu Devčiću, a zatim se prigodnim riječima gostima, a posebice nadbiskupu zahvalio vlč. Tomislav Ravnjak. Saša Ožbolt je uz pratnju na gitari od strane Bernija Godeše otpjevao prigodnu pjesmu.
Predvodeći svetu misu riječki nadbiskup mons. Dr. Ivan Devčić istakao je da sve što imamo Božji je dar, kojem moramo znati cijeniti. “Bog je zemlju stvorio i povjerio ljudima da se brinu o njoj, da ona bude zajedničko dobro za korist svih. Najveći dar kojeg nam je Bog dao svakako je njegov sin Isus Krist, naš učitelj i spasitelj”, rekao je nadbiskup Devčić. Zatim je govorio o potrebi jačanja zajedništva, o obavezi roditelja da djecu odgajaju u kršćanskom duhu, o župnoj zajednici i njezinom značaju u svijetlu kršćanskih vrlina, o tome da vjera mora biti u našim srcima i svakodnevnom životu kao naše svijetlo, snaga i putokaz. Velimir Žagar i Tomislav Ravnjak uručili su nadbiskupu Devčiću i isusovcu Zvonku Vlahu prigodan poklon ” zidni sat, ručni rad iz radionice Marijana Leša iz Gerova.
Damjan Malnar je nadahnuto govorio o povijesti Prezida i njihove župe istaknuvši pri tome potrebu da bogatu baštinu koju su nam preci ostavili znamo čuvati, dok je vlč. Tomislav Ravnjak zahvalio svima koji su pomogli u obnovi župne crkve i okoliša.
Nakon misnog slavlja i svete mise organizirano je zajedničko druženje vjernika, članova Pastoralnog vijeća, predstavnika crkve i gradskih vlasti te mještana Prezida i okolnih naselja i župa.

Detalj s početka Svete mise Svečanu svetu misu je vodio nadbiskup riječki mons. dr. Ivan Devčić Gradonačelnik g. Marijan Filipović i dogradonačelnik g. Željko Erent na Svetoj misi u povodu obilježavanja 200 godina župe Prezid

Željko Malnar