U dvorcu Zrinskih u Čabru simbolički, kroz izložene radove, ovih su se dana susrela dva velika umjetnika.

Vilim Svečnjak čija galerija u Čabru bilježi 20 godina postojanja i Zdravko Gržičić iz Crikvenice čijih je desetak “Škarpina” izloženo na netom otvorenoj izložbi zahvaljujući Gabrielli Kuss Knez kolekcionarki iz Opatije i Poglavarstvu grada Čabra. Na prigodnoj svečanosti okupili su se štovatelji pok. slikara Zdravka Gržičića iz Rijeke i Crikvenice, među kojima se nalazio i naš poznati i priznati kompozitor Ljubo Kuntarić. Na žalost domaćih ljubitelja likovne umjetnosti bilo je tek nekoliko.

Prigodnim riječima gostima se obratio Zvonimir Lipovac predstojnik ureda grada Čabra i zahvalio gospođi Kuss Knez na upornosti i uloženom trudu kako bi se jedna ovakva izložba organizirala u Čabru. Zatim je Goran Crnković ravnatelj Državnog arhiva govorio o njenom djelovanju kao kolekcionarke i njezinim dosadašnjim rezultatima, a zatim se autorica izložbe obratila prigodnim riječima o Zdravku Gržiniću kao čovjeku – umjetniku i arhitekti čija se djela nalaze na brojnim lokacijama, te višegodišnjoj uspješnoj suradnji s njim. O samom umjetniku govorili su i njegovi prijatelji i štovatelji primarius Vladimir Uremović i gospođa Đurđica Dusper, koji su, između ostalog, spomenuli da je Gržinić za života sudjelovao na 80 samostalnih i 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. “Cijeli svoj slikarski opus Zdravko Gržinić temelji tek na nekoliko motiva. Jedan od njih, po kojem je široko poznat, su ribe. Ali ne bilo koje. Ribe škarpine. Namrštene i bodljikave, robustne i dostojanstvene, osobene i samačke, grabežljive. Ali veličanstveno lijepe. Ne čudi što su mu bile izvor inspiracije. Jednom su mu škarpine zbiljske a drugi puta nedodirljive i bezvremene. ”

Okupljenima u prostoru dvorca Zrinskih obratila se i udovica ovog poznatog slikara Ljubica Gržićić koja je zahvalila Gabrijeli Kuss Knez i svim štovateljima njezinog pokojnog supruga koji ga nisu zaboravili i koji stalno ističu ponos što su bili njegovi prijatelji. Raduje je što su slike izložene u Čabru, a ova izložba potvrda je da je njen suprug bio vrstan i priznat umjetnik. Posebno ju raduje što je danas svoje mjesto našao u društvu velikana hrvatske umjetnosti Vilima Svečnjaka i što je ona osobno mogla razgledati njegovu postavu.

Učenici Osnovne škole “Petar Zrinski” Čabar iz Čabra Petra Ožbolt i Sara Bilen pročitale su nekoliko recitacija mladog riječkog pjesnika Stojana Trobeca ” Tote, a Milan Čop zasvirao je na heligonki.
Autorica Gabriela Kuss Knez Udovica slikara Zdravka Gržičića
Željko Malnar