U prisutnosti tridesetak osoba u prostorijama Doma kulture “12. rujan” u Tršću održana je osnivačka skupština Udruge privatnih šumovlasnika Čabar na kojoj je za predsjednika izabran Marijan Mohorić a za dopredsjednika Siniša Lakota, oba iz Kozjeg Vrha. Pored njih sedmeročlani Izvršni odbor čine još mr. Marijan Malnar, mr. Josip Malnar, Marijan Filipović, Zvonimir Lipovac i Zoran Pršle, u Upravni odbor izabrani su Branko Krulić, Silvio Rigler i Ivan Janeš (Mandli) dok Sud časti čine Filip Ožbolt, Josip Trope i Blaž Naglić.

Uvodno su Marijan Filipović, Maja Bukovac i Goran Šoštarić dali određena pojašnjenja vezano uz osnivanje i način rada udruge, ali i potrebu objedinjavanja privatnih šumovlasnika u Udrugu jer će oni na taj način moći ostvarivati određena prava i poticaje. Po njima za ovaj kraj šuma je značajno ali premalo valorizirano bogatstvo. Zatim je Zvonimir Lipovac zajedno sa Zoranom Ožboltom i Zdravkom Turkom kao članovima radnog predsjedništva te Ivanom Lakotom kao zapisničarkom preuzeo vođenje osnivačke skupštine, tijekom koje su usvojeni potrebni normativni akti poput Statuta i određenih odluka.

Na kraju osnivačke skupštine Dragutin Malnar iz Hriba postavio je pitanje vezano uz korištenje privatnih šuma unutar Nacionalnog parka jer je on jedan od takvim šumovlasnika. Odgovorio mu je Goran Šoštarić napomenuvši da je stranka dužna podnijeti u takvom slučaju zahtjev šumarskoj savjetodavnoj službi koja kontaktira stručnu osobu u Nacionalnom parku te zajedno izlaze na teren i izvršavaju doznaku stabala.

Novoizabrani predsjednik Marijan Mohorić  Detalj iz osnivačke skupštine   Detalj iz osnivačke skupštine

Željko Malnar