U želji da se očuva nacionalni i kulturni identitet Slovenaca na području Gorskog kotara i što kvalitetnije predstavi njihovu kulturu i običaje, u Čabru je održana osnivačka skupština Slovenskog kulturnog društva “Gorski kotar”.
Uz desetak osnivača Udruge skupštini su prisustvovali Rudi Merljak iz Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu, Darko Šonc predsjednik Saveza slovenskih kulturnih društava Hrvatske u Zagreba, te Marijana Košuta, Marjana Mirkovič i Barbara Riman kao predstavnice Kulturno prosvjetnog društva “Bazovica” iz Rijeke. Poglavarstvo grada Čabra predstavljala je Ivana Lakota.

Za predsjednika nove Udruge izabran je Bernard Godeša iz Prezida, dok će Slavko Malnar iz Tršća obavljati dužnost potpredsjednika. U Izvršni odbor izabrani su Bernard Godeša, Slavko Malnar, Slavko Žagar, Jasenka Popović i Damir Urh, a u Nadzorni odbor Silvana Lautar, Damjan Malnar i Ana Ožbolt Zahvaljujući na izboru i ukazanom povjerenju Bernard Godeša obećao je da će se zajedno sa suradnicima angažirati na promoviranju kulturne, znanstvene i publicističke djelatnosti kroz izložbe, kazališne i glazbene predstave i razna prigodna druženja. Darko Šonc govorio je o radu Saveza slovenskih kulturnih društava u Hrvatskoj, dok je . Rudi Merljak spomenuo raspisani natječaj slovenske Vlade za financiranje programa, koji će trajati do kraja mjeseca studenog. “Vaša udruga je autonomna, ona sam odlučuje bez utjecaja sa strane, a putem učlanjivanja u Savez mogu se kvalitetno realizirati brojni programi”, rekao je Merljak.. U ime Poglavarstva grada Čabra Ivana Lakota je čestitala novo izabranim predstavnicima Udruge i napomenula da će Grad Čabar podupirati rad ove udruge kao i svih drugih udruga na čabarskom području, dok su Marjana Mirković i Marijana Košuta predstavnice “Bazovice” pozvale prisutne na obilježavanje 60 godina ovog Društva te su Bernardu Godeši poklonile knjigu Irvina Lukežića “Fluminensia Slovenica”.

Željko Malnar