“Nisam danas došao u Gerovu iz razloga da bi govorio na predizbornom skupu, već da bi čestitao na vrijednom uspjehu kojeg ste postigli”.
Rekao je to ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić na svečanosti otvaranja novoizgrađenih proizvodnih pogona “Finvest corpa” Čabar u Profitabilnom centru 1. u Gerovu ” Tvornice lameliranih nosača i energane na bio masu i nastavio: “Uspjeh je to kojim se možete ponositi, ali i potvrda opravdanosti stava naše Vlade za uvođenjem novih energenata. Novi pogoni biti će od interesa za ovaj kraj, ali i cijelu našu zajednicu, a ovaj čin predstavlja jednu od najvećih investicija u Gorskom kotaru u posljednjih trideset godina. On je i potvrda nastojanja da se kroz stimulaciju drvne industrije postigne efekt što optimalnije iskorištenosti sirovine i što kvalitetnija finalizacija proizvoda. Posebno me raduje današnje otvaranje energane na bio masu, energenta kojeg naša vlada posebno potiče, a ovaj primjer iz Gerova dokaz je da se kao gorivo mogu kvalitetno iskoristiti ostaci iz proizvodnje, a to će još vidljivije biti naredne godine kada se otvori tvornica peleta. Energenti su skupi, a ovdje nama pred očima nalazi se zavidan potencijal kojeg treba znati iskoristiti, a to nam je pokazao Marijan Filipović sa svojom ekipom i današnjim otvaranjem novih pogona”.

O značaju novih pogona govori značaj novih proizvodnih pogona – proizvodnje lijepljenih greda i nosača, bio energana snage 6 MW koja će koristiti za loženje drvnu bio masu poput kore i šumskih otpadaka, a svi ostali ostaci u pilanskoj proizvodnji i finalizaciji koristiti će se za proizvodnju drvnih peleta, koji pogon će se otvoriti za nekoliko mjeseci.Bio energana će pokriti potrebe novih sušionica za drvo, grijanja i klimatizacije hale za proizvodnju lijepljenih greda, sušenja i proizvodnje drvnih peleta, grijanja poslovnih prostorija i svih javnim i većih potrošača te domaćinstava u Gerovu. Na kraju je rekao:”Sa zadovoljstvom mogu reći jedno veliko hvala gospodinu Marijanu Filipoviću i njegovim nastojanjima da se realizira cjelokupna investicija. U proizvodnju lijepljenih greda uložili smo 1.076.000 Eura, a u energanu i toplovode daljnjih 950.000 Eura. U Proizvodnju drvnih peleta ulažemo 2.850.000 Eura, u gradnju novog deponija za koru s opremom dodatnih 105.000 Eura a za sušionice za drvo 180.000 Eura. Rezimirajući izneseno, ukupno smo ili ćemo uložiti 5.161.000 Eura čime će Gerovo postati jedna zaokružena i jako profitabilna cjelina, gdje će u proces proizvodnje ulaziti sirovina ” oblovina, a izlaziti će gotovi proizvodi koji su trenutno pravi hit na tržištu.”

Novi pogon Finvest corpa u Gerovu svečano je u rad pustio ministar Branko Vukelić Novo postrojenje u tvornici Finvesta u Gerovu

O dosadašnjim investicijama u Gerovu i daljnjim planovima govorio je Marijan Filipović koji je pri tome istaknuo da ovakvih rezultata ne bi bilo da nema vrijedne suradnike, ali i kvalitetne radnike. Posebice je zahvalio Vladi koja sve više pažnje posvećuje problemima drvne industrije i kroz različite pogodnosti i stimulacije prati njezin razvoj i jačanje. Potom se krenulo u razgledavanje tvornice lameliranih nosača, a loše vrijeme, s vjetrom, susnježicom i snijegom nije dozvolilo razgledavanje preostalih pogona. Marijan Filipović u čijoj je pratnji bio njegov sin Marin, zajedno s ministrom Brankom Vukelićem, svečano je presjekao vrpcu i otvorio novu tvornicu da bi zatim ministar Vukelić pritiskom na dugme pustio tvornicu u redovnu proizvodnju.

Željko Malnar