RAVNICE ” Rođenje našeg spasitelja Isusa Krista dočekajmo onako kako priliči, u molitvi i pjesmi veličajmo ovaj veliki trenutak, izbjegavajući pri tome petarde i ostala pirotehnička pomagala, rekao je velečasni Tomislav Ravnjak na polnoćki u ispunjenoj župnoj crkvi svetog Andrije u Tršću. Iako vrijeme nije bilo naklonjeno vjernicima, bilo je dosta hladno i padala je kiša koja se smrzavala na kolniku, ipak to nije spriječilo vjernike Tršća i okolnih naselja da ne prisustvuju svetoj misi. Slušajući propovjed i misu duhovno su se obogatili , i svojim kućama vratili spokojni i spremni za nova iskušenja koja život pruža. Svoj prilog svetoj misi dali su oni najmlađi, polaznici oratorija u tršćanskoj župi, koji su zajedno s časnom sestrom Valentinom Baričević izveli prigodni program, dok su članovi župnog pjevačkog zbora izvođenjem prigodnih pjesama stvorili poseban svečani ugođaj. Vjernici su unutrašnjost crkve svečano i prigodno uredili, a kod postavljenih jaslica mnogi su se zadržavali prije ili nakon svete mise.

Slično je bilo u i drugim župama, gdje su crkve bile uređene s mnogo ljubavi, a masovnost vjernika ponovno je dokazala njihovu pripadnost Spasitelju i katoličkoj crkvi. Župnici Tomislav Ravnjak (Tršće i Prezid), Josip Malnar (Čabar i Plešce) i Ivan Troha (Gerovo i Hrib), te župni pjevački zborovi svečano su obilježili Kristovo rođenje a svoj prilog kroz prigodne programe u pojedinim župnim crkvama dale su i časne sestre Kćeri Marije Pomoćnice iz Pastoralnog centra u Čabru.

A u crkvicama poput one Pohođenja Marijina u Ravnicama vjernice su već tradicionalno uz blagdan Božića uredile jaslice i okitile unutrašnjost crkvice koju svakodnevno pohode i provedu ugodne trenutke tražeći mir i spokoj.

Na slikama: Vlč. Tomislav Ravnjak predvodi svetu misu, Vjernici su ispunili crkve, I mladi dali prilog svfečanom trenutku, Jaslice u župnoj crkvi u Tršću, Jaslice u Ravnicama

Jaslice u tršćanskoj crkvi
Željko Malnar