“Dobili smo zbilja kvalitetne informacije i nadam se da će realizacija određenih projekata ići planiranim tijekom, a ovakve bi sastanke trebalo češće održavati kako bi se sve planirano što uspješnije realiziralo” rekao je Josip Šoštarić predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Tršće na proširenoj sjednici Vijeća održanoj u prostorijama “Zidara” na Makovom Hribu.
Uz sudjelovanje članova Josipa Šoštarića, Tanje Popović, Vjekoslava Čopa, Željka Klepca i Srećka Poje sjednici su prisustvoval Marijan Filipović gradonačelnik i Željko Erent zamjenik gradonačelnika, Zvonimir Lipovac predstojnik Ureda grada Čabra, Ivana Lakota i Franjo Volf kao predstavnici gradskih službi, Alen Lipovac direktor KD “Čabranka” Čabar, Zoran Krulić u ime “Petrusa” Tršće te Ivan Šoštrarić i Antun Žagar.

Predsjednik VMO Tršće Josip Šoštarić napome je da je sastanak sazvan s namjerom da se izvrše sve potrebne predradnje kako bi se spremno dočekala 2009. godina kada je na redu uređenje mjesta Tršće. Potom se ukratko osvrnuo na dosadašnje aktivnosti Mjesnog odbora Tršće od srpnja mjeseca 2007. godine kada je izabran novi sastav Vijeća te na programske aktivnosti koje predstoje tijekom narednih mjeseci. Bilo je riječi o uređenju mjesnog groblja, mrtvačnice i okoliša, sanaciji doma kulture, uređenju javnih i prometnih površina, rasvjeti, kanalizaciji, vodovodu i održavanju čistoće. Tijekom rasprave Ivan Šoštarić je pitao što će biti s zgradom Sokolaj koja zjapi prazna i nedovršena te u kakvom je stanju postojeći biodisk, Antun Žagar osvrnuo se na stanje kanalazacijske mreže i uređenje vodotoka Tršćanke, Zoran Krulić je iznio svoje viđenje realizacije pojedinih problema uz napomenu da bez jakog i kvalitetnog lobiranja nema pomaka na bolje niti osiguravanja prijeko potrebnih sredstava, dok je Vjekoslav Čop ukazao na stanje u kome se nalazi Dom kulture u Tršću i potrebu uređenja njegovog okoliša.

Marijan Filipović i Željko Erent iznijeli su svoje viđenje iznesene problematike, uz ukazivanje na potrebu utvrđivanja određenih prioriteta i veće angažiraje čelnih ljudi Mjesnog odbora u realizaciji pojedinih programa. Bilo je govora i o strateškim projektima na razini grada Čabra ali i određenim aktivnostima koje će se tijekom godine uz pomoć proračunskih sredstava realizirati na području Mjesnog odbora Tršće. Sve probleme treba staviti na papir i pri tome ne očekivati da će netko drugi diktirati realizaciju određenih projekata. Činjenica je da pojedine sredine nemaju strpljenja čekati da se realiziraju određeni gradski prioriteti i višegodišnji program uređenja naselja, i sada bi svi odjednom željeli imati lijepo uređeno naselje. Treba biti više inicijative od strane Mjesnog odbora i angažiranja na okupljanju svih prijatelja sa strane kako bi se osigurala dodatna sredstva za realizaciju konkretnih programa.

Željko Malnar