PREZID ” Da je čabarski kraj sredina bogate baštine i običaja, pokazala je treća smotra običaja čabarskog kraja, koja je održana u Prezidu.

Turistička zajednica grada Čabra, Matica Hrvatska Ogranak u Čabru, Turistička agencija “Risnjak” Gerovo te moderator Katarina Leš uz pomoć Osnovne škole “Petar Zrinski” Čabar Područnog odjela Prezid i Udruge “Trbuhovica” Prezid, uspjeli su prikazati bogatstvo svadbenih običaja, predstaviti svadbena jela i kolače, ples raušpu, a sve to začinili su domaći svirači na harmonikama Matija Turk, Milan Čop, Josip Gašparac i Dario Tomac. Smotri su prisustvovali Kazimir Janić predsjednik Turističke zajednice Primorsko goranske županije, Zvonimir Lipovac predstojnik Ureda grada Čabra i Ivan Janeš predsjednik Matice Hrvatske ogranak Čabar.

Smotra je započela okupljanjem u središtu mjesta ispred zgrade Zavičajne zbirke u kojoj je nekada bio smješten Matični ured, a sve prisutne je u ime organizatora pozdravila Katarina Leš predsjednica Turističke zajednice grada Čabra. Osvrnula se na značaj smotre, obrazložila program i zahvalila svima koji su pomogli u njezinoj realizaciji: gradu Čabru i Matici Hrvatskoj Ogranak u Čabru, a posebice Marti Pavlić iz Kozjeg Vrha koja je pripremila jela te ženama Prezida na ispečenim kolačima. Pri tome je rekla:” Smotra je organizirana sa željom da spasimo od zaborava našu bogatu kulturnu baštinu i prisjetimo se starih običaja i načina življenja naših predaka, a njihovim njegovanjem poboljšati ćemo našu turističku ponudu. Želimo otrgnuti zaboravu veliko bogatstvo tradicijske kulture i predstaviti ga široj javnosti. Danas se treća smotra običaja održava u Prezidu, starom naselju bogate prošlosti. U školi u Prezidu se projektna nastava već toliko udomaćila, da je postala nezaobilazan oblik u svakodnevnom odgojno obrazovnom radu. Prilikom ovakvog načina rada kod učenika dolazi do izražaja samostalnost, istraživačko učenje, snalažljivost i odnos prema drugim osobama, učenje i korištenje različitih izvora znanja. Provođenjem projektne nastave učenici istražuju kulturnu povijest i baštinu zavičaja, a cilj je od zaborava spasiti i očuvati običaje te upoznati život našeg kraja, kako bi znali cijeniti vrijednost naših predaka”.

Zatim su učenici osnovne škole iz Prezida predstavili svadbene običaje svog kraja, a pri tome su se prisjetili i brojnih drugih, pomalo zaboravljenih, ali zanimljivih običaja. Opisana je svadba u stara vremena u doma siromaštva, pripreme za nju, jela koja su se tada pripremala, oglašavanje svadbe u crkvi, te sve ono što je trebalo dodatno organizirati i pripremiti. Sve pripremljeno razgledavalo se jer se po tome vrednovala obitelj. Po mladenku se kretalo pješice ili konjskom zapregom. A kako je to izgledalo u stvarnosti, pokazali su sami učenici kada je ispred Zavičajne zbirke krenula svadbena povorka na čelu s harmonikašima Matijom Turkom, Dariom Tomcem, Milanom Čopom i Josipom Gašparcem, te uz stalnu svirku koračala do Goranske kuće Vesel koja je za ovu priliku služila kao kuća mladenke. Nakon lupanja po vratima izašla je domaćica, a nakon nje nekoliko djevojaka, od kojih nijedna nije zadovoljila mladoženju, sve dok se nije pojavila mladenka ” odabranica njegovog srca. Iako je počelo kišiti to nije spriječilo svatove da krenu prema zgradi osnovne škole gdje je obavljen svečani čin sklapanja brajka pred matičarem i ovlaštenim odbornikom. Nakon upoznavanja s pravima i obvezama, razmjene prstenja i potpisivanja u matičnu knjigu, uslijedio je stidljiv poljubac u obraz, a nakon toga svečani ples mladenaca, kojima su se pridružile i članice “Trbuhovice” u svečanim narodnim nošnjama.

Na kraju je sve njih čekao bogati svadbeni stol sa slasticama i starim jelima čemu su ozbiljno prionuli zajedno sa ostalim prisutnim posjetiteljima, uživajući u obilnoj ponudi, različitim jelima i kolačima.

Okupljanje je započelo ispred starog matičnog ureda u Prezidu Svadbena povorka uputila se po mladu koja je čekala u goranskoj kući Vesel Čin vjenčanja održan je u prostorijama osnovne škole

Željko Malnar