ČABAR ” Gradonačelnik Valter Flego predvodio je delegaciju grada Buzeta na susretu u Čabru povodom obijelažavnja 30. godišnjice pobratimljenja gradova Buzeta i Čabra.
30 godina bratimljenja obilježeno je svečanošću u galeriji Vilima Svečnjaka
Bio je to uzvratni susret jer je delegacija Čabra na čelu sa Zvonimirom Lipovcem predstojnikom Ureda grada Čabra i Zoraninom Kuzele predsjednikom gradskog vijeća Čabar bila prisutna svečanosti u Buzetu 2. svibnja. Uz gradonačelnika Flegu Čabar su posjetili članovi Poglavarstva i Gradskog vijeća te predstavnici gospodarstva grada Buzeta. Goste su u Gerovu dočekali Zvonimir Lipovac u ime grada Čabra te Katarina Leš predsjednica Turističke zajednice grada Čabra. Buzećani su s domaćinima razgledali proizvodne pogone “Finvest corpa” ” tvornicu peletalameliranih greda i energabu uz obrazloženje Ivice Bertovića. U Malom lugu posjetili su spomen obilježje Petra Klepca i potom nastavili prema Plešcima gdje su ih na trgu ispred crkve uz piće dobrodošlice i svirku harmonike Gorana Majetića dočekali Željko Erent dogradonačelnik Čabra i Zoranin Kuzele predsjednik Gradskog vijeća Čabar. Razgledali su Palčevu šišu, a zatim krenuli prema Čabru gdje ih je u dvorcu Zrinskih dočekao Marijan Filipović gradonačelnik Čabra sa suradnicima.

U prostoru Galerije Vilima Svečnjaka održana je prigodna svečanost, na kojoj su domaćini i gosti razmijenili prigodne riječi i darove. Nakon državne himne, obraćajući se delegaciji grada Buzeta Marijan Filipović je rekao: ” Poveljom o našem bratimljenju koja je potpisana prije 30 godina od strane tadašnjih predsjednika općina Pere Krulića (Čabar) i Željka Marinca (Buzet) a kojih nažalost nema više među nama, uspostavljena je suradnja između naših jedinica lokalne samouprave. Drago mi je konstatirati da ta suradnja, prijateljstvo i dobri odnosi traju i danas, a siguran sam da će ona trajati i nadalje, što je i zadatak svih navedenih generacija, ne samo suradnju održavati, već da ju i produbljuju i razvijaju.” Valter Flego gradonačelnik Buzeta nakon navođenja razloga koji su doveli do potpisivanja Povelje, rekao je: “Prije tri desetljeća učvršćena je nit suradnje između jednog goranskog i jednog istarskog grada koja traje, koja neće biti prekinuta i koja će, vjeruje, još dugo donositi plodove na obje strane”. U kulturnom dijelu programa sudjelovali su poznati čabarski pjesnik Zlatko Pochobradsky te učenici čabarske osnovne i srednje škole, a zatim su gosti razgledali kulturne sadržaje u dvorcu Zrinskih u Čabru.

Na grobu Pere Krulića položeno je cvijeće i svijećeNa mjesnom groblju u Tršću položeno je cvijeće i upaljene svijeće na posljednjem počivalištu Pere Krulića kojem činu je prisustvovao i njegov sin Zoran Krulić, a zatim je druženje nastavljeno u restoranu “Petrus” u Tršću uz bogatu ponudu domaćih specijaliteta.

Željko Malnar