TRŠĆE ” “Marijana Klepac piše pjesme standardnim jezikom i tršćanskom kajkavštinom. Nadahnuće pronalazi u ljepotama zavičajnog pejsaža, svijetu djetinjstva i mladosti, dragim joj ljudima i stvarima. Sve te slike duboko su urezane u njezino sjećanje, a izranjaju na površinu i oživljuju zahvaljujući njezinim poetskim izričajima” rekla je povjesničarka umjetnosti prof. Branka Arh na predstavljanju knjige Marijane Klepac “Na padičke stare hiše” održanoj u domu kulture “12. rujan” u Tršću. Osim brojnih rođaka, prijatelja i znanaca u dvorani su se našli Zvonimir Lipovac predstojnik Ureda grada Čabra i Katarina Leš predsjednica Turističke zajednice grada Čabra.

Nakon nastupa Milana Čopa na heligonki, prisutnima se obratio prof. Ivan Janeš predsjednik Matice Hrvatske Ogranak u Čabru, nakladnik ovog vrijednog izdanja, kojeg je u 300 primjeraka tiskala “Grafika” Gerovo, lektorirala prof. Danijela Peršić, a uredila prof. Branka Arh. Janeš je tom prilikom spomenuo da je čabarski Ogranak od 1992. godine do danas izdao 24 knjige 14 autora, svi s područja ove sredine. Potom se osvrnuo na rad ovdašnjih stanovnika pri čemu se prisjetio Franje Poje urednika “Gorskog kotara” prije šezdesetak godina, te Anke Žagar i prof. Zlatka Pochobradskog, poznatih pjesnika, koji rade i stvaraju danas. “Ove godine to je već treća promocija matičinih izdanja” sa zadovoljstvom je istaknuo prof. Janeš i na kraju spomenuo brojne akcije koje je Ogranak Matice Hrvatske vodio ili trenutno vodi vezano uz izdavaštvo i zaštitu kulturne baštine. Svoje viđenje ove zbirke pjesama dala je i lektorica Danijela Peršić koja je istakla da je to “zbirka prisjećanja na stara prohujala vremena, svijet djetinjstva i mladosti, ljude, tršćanske pejsaže”.

Učenice Srednje škole “Vladimir Nazor” Čabar recitirale su stihove Marijane Klepac, a Zvonimir Lipovac i Katarina Leš zahvalili su autorici na ovom izdanju. Promocija je završila izvođenjem nekoliko skladbi na heligonki od strane Milana Čopa te potpisivanjem knjige od strane autorice .

Željko Malnar