Prošlog tjedna primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima posjetio je Čabarski kraj i na licu mjesta se upoznao sa specifičnostima ove sredine i brojnim problemima koji tište čabrane. U pratnji župana Komadine bili su prof. dr. sc. Vidoje Vujić, mr. sc. Jasna Blažević, mr. sc. Ivo Afrić, Vladimir Čekada, Miroslav Štimac i Ermina Duraj, a uz gradonačelnika Marijana Filipovića uvažene goste iz Rijeke dočekali su Željko Erent zamjenik gradonačelnika, Zoranin Kuzele predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Lipovac predstojnik Ureda grada te članovi Gradskog poglavarstva Zdravko Tomac i Anton Štimac.

Marijan Filipović i Željko Erent predstavili su gostima Grad Čabar kao jedinicu lokalne samouprave koja je oko 94 posto površine pokrivena šumom, no na žalost od nje ima malo koristi. Proračun grada kreće se oko 15 miliona kuna, čime se nastoji zadovoljiti sve iskazane potrebe. Gospodarstvo dobro posluje, nezaposlenosti nema, a poslovni rezultati su jako dobri. Spomenuli su brojne probleme s kojima se suočavaju, posebice otežavajući faktor predstavljaju prometnice te nemogućnost korištenja oko 500 metara udaljenog međunarodnog graničnog prijelaza Prezid ” Babno Polje uslijed čega se roba mora izvoziti preko 150 kilometara udaljenog prijelaza Rupa. Bilo je riječi o vodoopskrbi, zaštiti izvorišta i odvodnji, rješavanju pitanja potkrovlja zgrade škole u Tršću, jezeru Vode, problematici Ispostave Doma zdravlja u Čabru te izmjenama Prostornog plana grada Čabra.

Župan Zlatko Komadina nakon predstavljanja svoje pratnje, zahvalio je domaćinu na ugodnom dočeku i potom se osvrnuo na dosadašnju suradnju i potrebu kretanja u zajednička ulaganja kao način razvijanja pojedine sredine. Govorio je o prometnoj povezanosti, materijalnoj potpori koju Županija pruža jedinicama lokalne samouprave pa tako i gradu Čabru, a potom se osvrnuo na neke od problema koji su istaknuti, a odnose se na školu Tršće, jezero u Vodama, prometnicu Hrvatsko ” Brod na Kupi. Istaknuo je da Županija nastoji ravnomjerno pratiti potrebe svih sredina i pomagati im u njihovom razvoju, ali sve to temeljem konkretnih i verificiranih programa. Grad Čabar je specifična sredina kojoj valja pomoći, no ne može se iz Županijskog proračuna odmah riješiti sve probleme, već se mora ići postepeno. Vidljivi su brojni problemi s kojima se suočava ova sredina, a Županija će nastojati pomoći koliko će moći posebice kod prometnice dolinom Kupe, uređenja škole u Tršću, kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga i drugim zajedničkim aktivnostima, pri čemu su pojedini članovi županove pratnje iznijeli svoje viđenje problematike i načinje rješavanja.

Nakon radnog dijela sastanka u prostorijama Gradskog poglavarstva u Čabru župan Komadina sa suradnicima uputio se u Tršće gdje su razgledali zgradu škole. U Gerovu ih je u Finvestovom profitabilnom centru 1. dočekao Marin Filipović i nakon kraćeg obrazloženja o investicijama koje su u tijeku te njihovu značaju, poveo ih u razgledavanje koraone, pilane,tvornice laminiranih nosača i drvenih pelota. Poslije ručka u lovačkoj kući Šegine, župan Komadina i pratnja napustili su čabarski kraj.

Željko Malnar