Mladi našeg kraja uspješno su uprizorili motive iz drame “Ive & Tune” Zlatka Pochobradskog, pisane na dijalektu gerovskog kraja. Klara Modrić, Aleksandra Pibernik, Marina Žagar, Tomislav Čop, Aleks Ožbolt i Dalibor Stojanović, dramski snažno i uvjerljivo, prenijeli su na “daske” komične situacije jedne “GEROVSKE AŠTARIJE”. Drama je prvi put izvedena u Delnicama, zatim u Rijeci, Tršću i Gerovu, a na zadovoljstvo autora, izvođača i mentorice, u Osilnici je doživjelo svoje jubilarno, deseto izvođenje.

Komedija je izazvala veliku pozornost. Prva je drama pisana i izvedena na našem domaćem govoru, a njenoj uspješnosti pridonijeli su i sami glumci vrhunski realizirajući tekst i nadopunjavajući ga svojom inventivnošću. Odjek komedije i dramsko izvođenje mladih i talentiranih glumaca bilo je vrlo zapaženo, te medijski popraćeno. Snimili su dio za TV emisiju Dobro jutro, a od mnogih natpisa o njoj izdvajamo tekst Željka Raukara objavljen u Novom listu:

” … Drugi sličan događaj kojem sam bio nazočan bilo je predstavljanje knjige Zlatka Pochobradskog, sjajnog goranskog pjesnika i književnika, prošlogodišnjeg osvajača nagrade “Gorančice”, autora drame “Tune & Ive”, i upravo senzacionalnoj predstavi koju su na tekst Pochobrasdkog izveli čabranski srednjoškolci, čije bi se autentične glume možda postidjeli i mnogi profesionalci. Vjerujte mi na riječ da odavno nisam vidio nešto duhovitije, ali i toplije, i tako domaće, pa ako ikad budete u prilici pogledati čabranske srednjoškolce “na daskama” nemojte to nipošto propustiti.”

Dramski nastup mladih publika je izvanredno prihvatila i publika, što potvrđuje i poziv društva Gorana iz Zagreba da budu njihovi gosti u prijestolnici. Tune i Ive postaju prepoznatljivi i simpatični goranski likovi, kojima se smijemo i za kojima tugujemo, jer polako , ali sigurno, nestaju iz naših prostora.
Ive i Tune