Svečanom sjednicom uz prigodni govor i podjelu odličja, mimohodom vatrogasaca i vozila te pokaznom vatrogasnom vježbom, u Tršću je obilježeno stotinu godina osnivanja i kontinuiranog rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tršće.

Dvorana doma kulture “12. rujan” bila je ispunjena uniformiranim vatrogascima i njihovim gostima među kojima su bili Slavko Gauš, zamjenik načelnika Hrvatske vatrogasne zajednice i glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko goranske županije, Ante Milković zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Primorsko goranske županije, Livio Andlar zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Čabra, Marijan Filipović gradonačelnik i Željko Erent zamjenik gradonačelnika Čabra, članovi Poglavarstva i Gradskog vijeća, delegacije Dobrovoljnih vatrogasnih udruga s područja grada, Gorskog kotara, Primorsko goranske županije i susjednih slovenskih udruga.
Nakon izvođenja državne i vatrogasne himne od strane Združenog puhačkog orkestra grada Čabra i Vrbovskog, prigodnim se riječima prisutnima obratio Zvonimir Lipovac predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tršće i osvrnuo se na prijeđenih stotinu godina, na česta mukotrpna spašavanja imovine i ljudskih života, od samih početaka do današnjeg dana. Pri tome je spomenuo značajnije godišnjice koje su često vezane uz nabavke opreme i uniformi, izgradnju ili obnovu vatrogasnog doma, da bi izlaganje završio osvrtom na realizaciju programa.


Livio Andlar zapovjednik VZ grada Čabra zahvalio je tršćanskim vatrogascima na do sada učinjenom, Slavko Gauš rekao je da je mladež osnov rada svakog društva, a Marijan Filipović ukazao na činjenicu da je cijeli svoj radni vijek bio na različite načine vezan uz vatrogastvo.

Uslijedila je podjela priznanja i odličja zaslužnim članovima, a ovaj svečani čin izvršili su Slavko Gauš i Livio Andlar, dok je Zvonimir Lipovac uručio zahvalnice i priznanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tršće pojedincima i gospodarskim subjektima koji su pomagali ili pomažu Društvo. Ukupno je podijeljeno pedesetak priznjanja, odličja i zahvalnica, a tom broju treba dodati još tridesetak uručenih na sjednici DVD Tršće dan prije.
Slavko Gauš je Zvonimiru Lipovcu predao Povelju “Mirko Kolarić” koju je Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Tršće za iskazanu požrtvovnost u zaštiti i spašavanju.
Nakon svečane sjednice uslijedio je mimohod vatrogasaca, vozila i članica folklorne skupine TZ grada Čabra kroz Tršće te združena pokazna vježba.

Željko Malnar