Na platou ispred župne crkve posvećene svetom Leonardu i nijemog svjedoka crkvenih i civilnih zbivanja, izgrađene 1808. godine, okupilo se više stotina vjernika povodom obilježavanja 200 godina župe Hrib. Ranije je tu bila mala drvena kapela s grobljem.

Župa je utemeljena 1807. godine kada je prvotna kapelanija uzdignuta na rang župe, a do tada se nalazila u sklopu župe svetog Hermagora i Fortunata Gerovo. Župne su matice dosezale unatrag do 1790. godine.
Slavlju žitelja Hriba i njihovih gostiju pridružili su se preuzvišeni monsinjor dr. Ivan Devčić nadbiskup i metropolit riječki koji je predvodio svetu misu u 11 sati, a na svečano ukrašenoj bili su i mons. Ivoslav Linić rektor katedrale svetog Vida u Rijeci, generalni vikar Emil Svažić, delnički dekan Stanmislav Kovačić, Marijan Žagar doktor moralne teologije rodom iz obližnjeg Podgriča, te desetak drugih svećenika iz bakarskog i delničkog dekanata i susjednih slovenskih župa. Članovi Mješovitog pjevačkog zbora župe Gerovo dali su svoj prilog svetoj misi. Mještani su dragog gosta ” nadbiskupa monsinjora dr. Ivana Devčića darivali prigodnim darovima, likerom od borovnica, rakijom od šljiva, domaćim kruhom kojeg je uručila majka dr. Marijana Žagara, a posebno iznenađenje uslijedilo je kada je nadbiskupu poklonjen živi kozlić.
Nakon mise, u velikom šatoru prigodnim govorima prisutnima su se obratili Antun Turk član župnog pastoralnog vijeća kraćim prikazom razvoja župe, Zdravko Tomac član župnog vijeća, predsjednik MO Gerovo i član Poglavarstva, Željko Erent zamj. gradonačelnika Čabra te župnik župa Hrib i Gerovo velečasni Ivan Troha. U kulturno zabavnom programu sudjelovali su domaći svirači heligonki Dario Tomac, Milan Čop, Josip Gašparac i Goran Majetić te poznati slovenski sastav Ansambl Franca Mihelića. Tijekom same svečanosti promovirano je zavičajno izdanje “Hrib ” 200. godina župe sv. Leonarda” autora novinara Željka Malnara, čime je Hrib postao jedno od rijetkih naselja u Čabarskom kraju koje ima vrijedan pisani zapis o svojoj prošlosti. Naime, svi dokumenti župe Hrib stradali su u požarima te je to u stvari prvi pokušaj da se dio prošlosti Hriba spasi od zaborava.

Svetu misu predvodio je mons. Devčić

Željko Malnar