Obilježavanje Dana grada Čabra – 12. rujna, započelo je prijemom kod gradonačelnika Marijana Filipovića najboljih učenika Osnovne škole “Petar Zrinski” Čabar Anne Malnar iz Tršća, Katarine Kajić iz Prezida, Gorana Poje iz Čabra i Ivana Žagara iz Gerova, te ravnatelja OŠ prof. Ivana Kvesića. Zajednica športskih udruga grada Čabra organizirala je tradicionalnu atletsku utrku djece i mladeži “Trka grada Čabra 2008.” protiv ovisnosti, a delegacija u sastavu Duško Kvaternik, Antun Erent i Herman Trope položila je vijence i svijeće ispred spomenika u Malom Lugu i Čabru.

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je na novouređenom središnjem trgu u Prezidu, a istoj su pored članova Vijeća i Poglavarstva prisustvovali brojni gospodarstvenici i poduzetnici te gosti i uzvanici među kojima su bili: Anton Mance saborski zastupnik i gradonačelnik Vrbovskog, Vladimir Vranković član uprave Janafa, Kazimir Janić član Županijskog poglavarstva, Milivoj Brozina ravnatelj Županijske uprave za ceste, Matija Glad šef ispostave Hrvatskih cesta u Rijeci, Janez Sterle župan općine Loška dolina, Goran Gašparović iz Hrvatskih voda Rijeka, Davor Grabac član Poglavarstva grada Buzeta, monsinjor Ivoslav Linić te načelnici goranskih općina, predstavnici policije, sudstva, Hrvatske vojske i gospodarstva.

Zoranin Kuzele predsjednik Gradskog vijeća Čabar osvrnuo se na današnji dan, na stradanja stanovništva čabarskog kraja i žrtve za vrijeme II. svjetskog rata posebice u talijanskim logorima smrti iz kojih se mnogi nisu vratili na svoje spaljene i razrušene domove, te na žrtve Domovinskog rata.

Željko Erent zamjenik gradonačelnika Čabra govorio je o rezultatima ostvarenim u proteklom razdoblju pri čemu je rekao: “Bilo je teško kada smo preuzeli vlast jer smo znali kakvi nas problemi očekuju, od loše prometne i ostale infrastrukture, raštrkanosti naselja, loše demografske slike i odlaska mladih u veće sredine. Usvojili smo strateška opredjeljenja i danas mogu reći da smo zadovoljni realizacijom. Kupska magistrala više nije utopija, postala je stvarnost. Iako Dom za starije osobe još nije izgrađen pokretanjem programa Pomoć starijim osobama brinemo o stotinjak starih i nemoćnih, a za jezero Vode i školu u prirodi Tršće pripremljena je sva potrebna dokumentacija. Posebno me raduje realizacija uređenja većih naselja, gdje smo nakon Čabra i Plešci obnovili Prezid, a naredne godine na redu je Tršće. Za realizaciju projekata utrošeno je desetak milijuna kuna od čega većinom vanjska sredstva te ovom prilikom zahvaljujem svima, a posebno našoj Vladi na čelu s premijerom Sanaderom i pojedinim ministarstvima što su prepoznali potrebe naše sredine i pomogli nam u razvoju.” Erent je spomenuo i aktivnosti koje su se odvijale u ostalim sredinama. Prisutni gosti čestitali su Dan grada i uručili prigodne poklone.

Na kraju svečane sjednice gradonačelnik Čabra Marijan Filipović i predsjednik Gradskog vijeća Zoranin Kuzele, uručili su priznanja grada Čabra za 2008. godinu. Plaketa grada Čabra uručiti će se Božidaru Kalmeti ministru mora, prometa i infrastrukture u znak zahvalnosti i razumijevanje u obnovi i razvoju prometne infrastrukture na području grada Čabra prilikom susreta u Zagrebu, dok je Zvonimir Lipovac preuzeo plaketu u ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tršće za doprinos razvoju vatrogastva i zaštiti od požara na području grada Čabra. Nagrada grada Čabra pripala je Željku Malnaru, novinaru iz Tršća, za posebno vrijedne rezultate u području novinarstva i kulturno istraživačkog rada. U ime nagrađenih zahvalio je Zvonimir Lipovac.

   

Željko Malnar