“Čabarski kraj oduvijek je imao relativno skromne mogućnosti za uspješno pčelarenje. Oštre zime, hladna i kišovita proljeća te nedostatak većih obradivih površina posijanih medonosnim biljem, ne predstavljaju baš najpovoljnije uvjete za pčelarstvo. No unatoč ovakvim uvjetima pčelarstvo u našem kraju ima dugu tradiciju, 16 članova s oko 500 košnika, koliko ih je danas uključeno u rad Pčelarskog društva grada Čabra, imaju dovoljno iskustva i sva potrebna znanja u pčelarenju i podigli su pčelarstvo na zavidnu razinu”. Rečeno je to na svečanosti u školi u Tršću kojom je prigodno obilježena obljetnica ” 25. godina uspješnog rada i djelovanja ove Udruge, pokrovitelj koje je bilo Gradskog poglavarstvo Čabar. Pored članova Udruge u holu škole našli su se Željko Erent zamjenik gradonačelnika Čabra, Zoranin Kuzele predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Lipovac predstojnik Ureda grada, Tomislav Gerić tajnik Pčelarskog saveza Hrvatske, Damir Zanoškar član Upravnog odbora Pčelarskog saveza i predstavnik za Primorsko goransku županiju, te predstavnici pčelarskih udruga iz Rijeke i Loške doline.

Antun Arh predsjendik Udruge prigodnim se riječima osvrnuo na razvoj pčelarstva u našem kraju, probleme se kojima se suočavaju, brojnost članstva, te suradnju s Poglavarstvom grada i Pčelarskim savezom Hrvatske.Posebno je istakao zadovoljstvo što su uspjeli izdati prigodnu publikaciju “25. godina Pčelarskog društva Čabarskog kraja” koja predstavlja prvi pisani dokument o pčelarstvu u našem kraju. Željko Erent je u ime grada Čabra čestitao prisutnima obljetnicu, spomenuo je poticajne mjera i sredstva koja Grad ulaže u razvoj poljoprivrede i uručio im Zahvalnicu grada Čabra ” za 25-godišnje vrijedne rezultate i doprinos u razvoju pčelarstva na području grada Čabra”. Čestitke slavljeniku uputili su Tomislav Gerić i Damir Zanoškar. Članovima Udruge: Antunu Arhu, Andreju Žagaru, Blaženku i Blažu Ožboltu, Stjepanu i Zdenku Čopu, Josipu Lautaru, Mirku Šebalju, Vojku Mlakaru, Ratku Janošu, Filipu Rigleru, Josipu Janešu iz Kamenskog Hriba i Josipu Janešu iz Mandli, Ivici Šoštariću, Lazaru Petroviću i Petru Markovčiću uručene su zahvalnice za dugogodišnji rad, a istu je dobio o Tomo Orešković prvi tajnik Udruge.

Prof. Ivan Janeš predsjednik Matice Hrvatske Ogranak Čabar promovirao je 28 po redu matičino izdanje “25. godina Pčelarskog društva čabarskog područja”, učenici osnovne škole iz Tršća pod ravanjem učiteljice Tine Malnar izveli su prigodan program, na stolu su se našle slastice koje su na bazi meda pripremile supruge pčelara, a na kraju su prisutni razgledali prigodnu izložbu posvećenu pčelarstvu.
Nagrađeni pčelari

Željko Malnar