Folklorne skupine TZ grada Čabra i Trbuhovice iz Prezida sa čabranskim harmonikašimaSvečanom akademijom, kojoj je nazočio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, 07. studenog 2008. godine u Delnicama obilježena je 230. obljetnica imena Gorskog kotara.

Na zahtjev Hrvatskog kraljevskog vijeća, austrougarska carica Marija Terezija je 07. studenoga 1778. donijela Uredbu kojom je odobreno osnivanje trećeg kotara tadašnje Severinske županije. Uz Primorski i Kupski kotar odobrila je osnivanje Processus montanus, tj. Gorskog kotara, prije svega radi zaštite prometnog smjera kroz to područje i razvoja trgovine.

Obraćajući se skupu predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je da je Gorski kotar jedan od najljepših dijelova Hrvatske, ali to mora biti i mjesto gdje se sa zadovoljavajućim životnim standardom razvija i područje proizvodnje. “Ovdje se mora razvijati turizam i drvna industrija čiji proizvodi bi bili namijenjeni izvozu”, rekao je predsjednik Mesić. Spomenuo je i problem prometne izolacije dijelova Gorskoga kotara, istaknuvši da se u izgradnju potrebnih prometnica mora uključiti šira zajednica.

Okupljene u delničkoj sportskoj dvorani pozdravio je i Ivica Knežević, predsjednik društva Goranin iz Zagreba koje je organizator proslave, a u ime Primorsko-goranske županije kao pokrovitelja, obratio se župan Zlatko Komadina. Istaknuvši da se napredak primjećuje kroz cijelo prošlo desetljeće, Komadina je ustvrdio da je pred Gorskim kotarom bolja budućnost. Naglasio je važnost autoceste za razvoj ovog kraja i vodovodne mreže koja je pred završetkom.

Na svečanosti je prvi put predstavljena zastava Gorskoga kotara na kojoj se nalazi zemljopisni obris područja, uz simbole našeg kraja – snijeg, runolist i jele.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su svi gradovi i općine Gorskog kotara, među kojima i grad Čabar.

Učenice Katarina Kajić i Klaudija Lipovac Milan Čop u Delnicama

U prezentaciji našega Grada ponosno su nastupili: Milan Čop, harmonikaš na heligonki u solo izvedbi valcera “Ko harmonika zapoje”; Udruga Trbuhovica Prezid s uratkom na domaćem govoru Damjana Malnara “Bagata uofcet” koju su izvele učenice OŠ “Petar Zrinski” Čabar, PO Prezid, Katarina Kajić i Klaudija Lipovac te harmonikaši Josip Gašparac, Matija Turk, Goran Majetić, Dario Tomac i Milan Čop koji su zajednički izveli polku “Na Golici” uz pratnju i ples folklorne skupine TZ grada Čabra i Udruge Trbuhovica Prezid.