Potpisivanje vrijednog ugovora u Čabru“S ovih milijun kuna za komunalnu infrastrukturu nadam se da ćete uspjeti donekle ublažiti postojeće probleme i komunalni standard podići na višu razinu”, rekao je Josip Borić pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Uprava za otočni i priobalni razvoj, prilikom jučerašnje posjete gradu Čabru gdje je u prostorijama Poglavarstva grada potpisao ugovor s gradonačelnik Čabra Marijanom Filipovićem. Ovom svečanom činu osim gospodina Borića i Filipovića prisustvovali su Željko Erent zamjenik gradonačelnika Čabra, Zoranin Kuzele predsjednik Gradskog vijeća, Zdravko Tomac član Poglavarstva i Zvonimir Lipovac predstojnik Ureda grada.

Obraćajući se državnom tajniku Marijan Filipović je istakao zadovoljstvo njegovom posjetom uz nadu da će se na licu mjesta upoznati s stvarnim problemima koji tište ovo područje. Govorio je o dislociranosti terena, teškim uvjetima života i poslovanja, stanju u gospodarstvu i u pograničju, pri čemu je zahvalio na pruženoj pomoći i dosadašnjoj podršci. Na to se nadovezao Željko Erent ukazavši na činjenicu da naša Županija ima malo sluha za probleme ove sredine i njezin razvoj, te do sada nije uspjela realizirati ono što se već dugo obećava, a to jekvalitetnije povezivanje priobalja s Gorskim kotarom. Na pravo su razumijevanje naišli u ovom Ministarstvu gdje su shvatili probleme ove sredine i iskazali spremnost da pomognu u njihovu rješavanju.

Po riječima pomoćnika ministra Josipa Borića rijetko se nalazi u prilici da posjećuje ovakve sredine, te je oduševljen za sada viđenim. Ovo područje zaista izgleda kao jedan veliki otok, sa svojim specifičnostima koje treba uvažavati. U proteklih nekoliko godina učinjeno je mnogo u nastojanjima da priobalje, otoci ali i Gorski kotar ožive, da se riješe brojni nastali problemi posebice u domeni infrastrukture. U svim se sredinama ulažu velika sredstva kako bi se komunalni standard povečao. U ovom mandatu su dio nadležnosti s otoka prebacili na priobalje jer je dio otočnih i priobalnih županija pripao pod njihovu nadležnost. “Kada govorimo o Gorskom kotaru, pokušavamo pripomoći pojedinim sredinama u njihovom razvoju uz ulaganje određenih sredstava u različite razvojne programe jedinica lokalne samouprave, a u suradnji s drugim nadležnim ministarstvima. Nakon što smo završili proces pripreme dokumentacije vrlo skoro ćemo potpisati ugovor za izgradnju vašeg vodoopskrbnog cjevovoda vrijedan 3,5 milijuna kuna, a ostalo ovisi o mogućnostima državnog proračuna. Nedavno smo potpisali ugovor za asfaltiranje cesta na ovom području, a danas potpisujemo ugovor vrijedan milion kuna za uređenje groblja na vašem području. Ponekad jedan takav projekt ne naiđe na razumijevanje, no on je vrijedan posebice u manjim sredinama. Dosadašnja dobra suradnja između grada Čabra i nadležnih ministarstava nadam se da neće biti prekinuta, da će se nastaviti i u narednim godinama, jer je to u obostranom interesu.Vidjeli smo danas i cestu koja je došla do Hrvatskog i preostaje još izgraditi 2,5 kilometara te se nadam da će se ona i završiti posebice nakon što je ušla u četverogodišnji program gradnje Hrvatskih cesta”.

Željko Malnar