Najbolja medicinska sestra u Hrvatskoj 2008Prema izboru Udruge hrvatskih pacijenata patronažna sestra Ivanka Turk iz Gerova, djelatnica Doma zdravlja Čabar najbolja je medicinska sestra u Hrvatskoj ove godine. Ovo laskavo priznanje dobila je za kontinuiranu brigu i nesebično pružanje pomoći starijim osobama u brojnim raštrkanim naseljima čabarskog kraja. Kako se uglavnom radi o slabo naseljenom području patronažna sestra Ivanka mnogim je stanovnicima i jedina veza sa svijetom. Bez obzira radi li se o sunčanom vremenu, kiši ili snijegu ona ne zaboravlja svoje pacijente o kojima brine, a nerijetko im je i glavni nabavljač lijekova i prehrambenih proizvoda.

Makovci, Kranjci, Kupari, Konjci, Lautari, Šelniki, Trižagari, samo su neka od zaselaka koja Ivanka stalno obilazi, a u njima kao i u šezdesetak drugih zaselajak s nestrpljenjem njezin dolazak isčekuju starije osobe željne tople riječi i iskazane brige za njihove tegobe. Pokriva preko 280 četvornih kilometara s prosječno 18 stanovnika po kilometru, a skoro trideset posto njih starije je od 65 godina. Za obilazak terena potrebno joj je dosta vremena te jednom u tri mjeseca uspije sve obići, no ima slučajeva da ovisno o iskazanim potrebama u neka neselje ide češće. “Ne samo da je ljudima potrebna zdravstvena njega, već su oni željni razgovora i druženja pa me dočekuju s radošću. Vrlo često najveći neprijatelj tim osobama nisu bolesti, već pristup oboljelima. Posebno je teško zimi kada je do udaljenijih naselja i zaselaka dosta teško doći, a nerijetko se zalo desiti da sam ostala zametena u snijegu i čekala dolazak ralice”” rekla je gospođa Turk u kraćem razgovoru te nastavila: ” Ovo priznanje koje sam dobila, potvrda je da sam kvalitetno obavljala svoj posao i da ga isto obavljam i sada, ali i podstrek da i dalje tako nastavim. Kada jedno ovakvo priznanje dođe u sredinu kao što je čabarski kraj, ono ima dvostruku vrijednost jer ipak radi se o dosta udaljenoj sredini, sa specifičnim zdravstvenim i drugim problemima. Starije osobe traže pojačanu brigu, žele da ih se sasluša, da se porazgovara s njima. Ja sam uvijek njima na raspolaganju, nemam određenog radnog vremena, a najsretnija sam kada su moji pacijenti zadovoljni.”

Često se Ivanka našla sama s pacijentom i bila prisiljena obavljati posao liječnika, socijalnog radnika, fizioterapeuta pa čak i kuhara, kako bi udovoljila očigledne i neodgodive potrebe pacijenata. Svaki puta kada dolazi u posjetu mora, bez obzira bili ljudi zdravi ili bolesni, nešto i donijeti. “Zato se svi dobro poznajemo i pazimo jedni na druge pa se, koliko god ovo bila divljina, ni slučajno ne može dogoditi ono što je za Rijeku ili Zagreb normalno, da netko umre i po nekoliko mjeseci ostane sam zaključan i zaboravljen” rekla je patronažna sestra Ivanka Turk rodom iz Hriba, malog mjesta nedaleko Gerova, koja je svoj život posvetila brizi za starije i nemoćne osobe. Stoga joj je titula najbolje medicinske sestre u Hrvatskoj s pravom pripala, na zadovoljstvo brojnih njezinih pacijenata koje svakodnevno obilazi i za koje uvijek ima lijepu riječ.

Pripremio: Željko Malnar