Crveni križJednoglasnom odlukom prisutnih članova izborno izvještajne skupštine Gradskog društva Crvenog križa Čabar, održane u ugostiteljskom objektu “Tajči” na Kozjem Vrhu, profesor Kristijan Rajšel iz Čabra ponovno je izabran za predsjednika. Za dva dopredsjednika izabrani su Jasna Popović iz Čabra i Darko Šercer iz Plešci, a pored njih u sedmeročlanom Gradskom odboru još su Dragutin Kvaternik i Ksenija Petelin iz Čabra te Marica Keča i Marija Potočnik iz Prezida. U Nadzorni su odbor izabrani Josip Lakota iz Kozjeg Vrha, Vjekoslav Turk iz Frbežari i Petar Lautar iz Prezida. Čabarski Crveni križ će u Zagrebu kao delagat skupštine Hrvatskog crvenog križa predstavljati Kristijan Rajšel. U skupštini Zajednice udruga Crvenog križa Primorsko-goranske županije biti će Kristijan Rajšel, Jasna Popović i Darko Šercer.

Podnoseći izvješće o radu u proteklom razdoblju Dušan Muhvić, ravnatelj GD CK Čabar, istakao je zadovoljstvo činjenicom da je u ukupno provedenih 13 akcija radivanja krvi sudjelovalo 1569 darivatelja, njih 1360 dalo je krv, 209 je odbijeno iz zdravstvenih razloga, dok je 55 dalo krv prvi puta. Govorio je zatim o organiziranim tečajevima prve pomoći, aktivnostima mladeži i podmlatka Crvenog križa, humanitarnim akcijama te financiranju pri čemu je naglasio da je sada financiranje puno bolje, ali bi trebalo osigurati i dodatna sredstva za praćenje ostalih aktivnostti. Naime, od raspoloživih 212.499 kuna najveći dio odlazi na pokrivanje plaće i materijalnih troškova ravnatelja. Govorio je i o programu za tekuću 2009. godinu vrijednom 241.000 kuna gdje se očekuje da će se kao i do sada većina sredstava osigurati u proračunu grada Čabra.

Tijekom rasprave Josip Lakota iz Kozjeg Vrha osvrnuo se na organizaciju prijema darivatelja krvi kod gradonačelnika pri čemu je istakao da je termin prijema radnim danom za mnoge nepovoljan, a isto tako smatra da bi se tim susretima trebao odazvati i sam gradonačelnik. Predložio je da se Nadzornom odboru i njegovom radu posveti više pažnje te da na godišnjim skupštinama obavezno trebali biti i izvješće tog odbora. Vjekoslav Turk iz Frbežari predložio je da se pokrene akcija prikupljanja pomoći za Cvjetka Volfa jednog od uspješnih darivatelja krvi, koji je ostao bez obje noge, što su prisutni prihvatili i zadužili Gradski odbor da organizira i provede akciju. Filip Žagar iz Vrhovci smatra da prijedlog kandidata koji je predložio Gradski odbor nije u redu jer teren nije ravnomjerno zastupljen, dok je Stevan Ostojić predložio da za potpredsjednike budu istaknute i izabrane osobe koje će prisustvovati sjednici i biti aktivne, a ne kao što je to slučaj sada da je gradski odbor predložio Darka Eržena i Melitu Pišćević, a njih nema na sjednici. Nakon dodatnih pojašnjenja Dušana Muhvića prišlo se javnom glasovanju uz uvažavanje izrečenih primjedbi i dopuna.

Željko Malnar