ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA VZ GRADA ČABRAZvonimir Lipovac će i u naredne četiri godine biti predsjednik Vatrogasne zajednice grada Čabra, odluka je to donesena jednoglasno na redovnoj izbornoj skupštini održanoj u prostorijama Gradske vijećnice u Čabru. Za njegovog zamjenika izabran je Filip Ožbolt, za zapovjednika i njegovog zamjenika Livio Andlar i Ivica Troha, a u Izvršnom su odboru Emil Gec, Dušan Muhvić, Franjo Volf, Rudolf Arh, Ivica Vrtar, Dobrivoj Štimac i Slavko Žagar. U Nadzorni su odbor izabrani Zoran Pršle za predsjednika, Petar Žagar i Ratko Naglić, a za članove Skupštine Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Zvonimir Lipovac, Livio Andlar i Filip Ožbolt.

Skupštini su prisustvovali i član Županijskog vatrogasnog zapovjedništva i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija Mladen Šćulac, zamjenik gradonačelnika Čabra Željko Erent, predstavnici Gasilskih zveza Kočevje (Anton Fajfar), Loška dolina (Franjo Bukovac) i Cerknica (Drago Jakopin, Miroslav Doles i Tomislav Beroš te predstavnici susjednih vatrogasnih organizacija i zajednica; DVD Delnice (Šime Jaška) i VZO Ravna Gora (Josip Burić ml.).

Nakon izbora radnog predsjedništva i ostalih radnih tijela, Zvonimir Lipovac, Livio Andlar i Ratko Naglić podnijeli su izvješća o radu Zajednice i Zapovjedništva te nalazu Nadzornog odbora. Navodeći konkretne podatke o radu Zajednice Zvonimir Lipovac je rekao: ” Jedan od programskih zadataka zajednice u 2008. godini bio je nastavak osposobljavanja novoprimljenih članova društva i kandidata za zvanje ispitani vatrogasac. Prethodnih godina tu su zadaću uspješno odradili u DVD-eu Prezid, Tršće i Plešce, a potrebe za osposobljavanjem iskazane su u DVD-u Gerovo, Čabar i ponovno u Prezidu, pa nam se samim time nameće potreba za organizacijom navedene obuke tijekom ove godine čime će naša društva biti bogatija za znatan broj novih mladih potencijalnih kadrova i operativaca. Također, iskazana je i potreba za organizacijom obuke za zvanja dočasnika i časnika kao i voditelja mladeži.” Nije izostala ni pohvala radu s mladeži i postignutim uspjesima u čemu prednjače plešćani i prezidanci, aktivnostima na uređenju vatrogasnih domova i spremišta te praćenju aktivnosti vatrogasnih udruga u sredstvima javnog priopćavanja.

Govoreći o radu Zapovjedništva Livio Andlar je rekao da postignutim rezultatima, a “sagledavajući cjelokupan operativni rad VZ grada Čabra možemo biti zadovoljni učinjenim iz nekoliko razloga. Ponajprije zbog malog broja požara, ali i intervencija sveukupno, što je rezultat preventivnog djelovanja vatrogasaca i senzibiliziranosti građana kroz razne medije o temi vatrogastva i vatrozaštite.” Osigurana sredstva u visini od 430.604,80 kuna namjenski su iskorištena a krajem godine na žiro računo je ostalo 47.539,61 kuna, rekao je Ratko Naglić. Potom su Livio Andlar i Franjo Volf obrazložili program Zajednice za 2009. godinu te financijski plan u visini od 447.635,61 kn .

Željko Erent zahvalio je vatrogascima na do sada učinjenom, Mladen Šulac pohvalio je rad čabarskih vatrogasaca i sudjelovanje na akcijama na razini Županije, Drago Jakopin je ponosan što živi u ovim pograničnim prostorima gdje je zavidno veliki broj vatrogasaca te istaknuo da u vrijeme recesije ušteda ne smije biti na obuci vatrogasaca i kod nabave opreme, dok je Anton Fajfar ukazao na zavidnu suradnju vatrogasaca s obje strane državne granice. Pohvale čabarskim vatrogascima stigle su i od predstavnika Gasilske zveze Loška dolina, Vatrogasne zajednice Ravna Gora i DVD Delnice.