Krumpirov dan 2009PREZID ” Sudionici ovogodišnjeg, 14. po redu, tradicionalnog susreta travara, zelišćara i ljubitelja prirode, održanog u organizaciji Udruge “Trbuhovica” Prezid, bili su iz raznih krajeva Hrvatske i Slovenije. Okupili su se na platou ispred crkvice sv. Jakova, zaštitnika travara, gdje su im se prigodnim riječima obratili Milka Ožbolt, predsjednica Udruge, Duško Kvaternik, zamjenik gradonačelnika grada Čabra, te Ratko Kornereto radiestezista iz Rijeke koji je prijašnjih godina obavio veliki posao, snimajući energetske vrijednosti poučno duhovne staze duge oko sedam kilometara koja ide okolicom Prezida i spaja ukupno šest energetskih točaka, od čega se tri nalaze u sakralnim objektima a tri su izvorišta pitke vode.

Obraćajući se okupljenim ljubiteljima prirode, koji su usprkos prohladnom vremenu došli u velikom broju, Milka Ožbolt je u ime organizatora susreta Udruge “Trbuhovica” ukazala na značaj ovakvih druženja, boravak u prirodi ali i korištenje brojnih prirodnih potencijala kojima je ispunjena Duhovno rekreativna i energetska staza oko Prezida. Spomenula je pri tome pojedine točke, koje će se tijekom dana obilaziti i njihov pojedinačni značaj te iznijela konkretan program. Ljubitelje prirode, travare i zelišćare, po Milkinim riječima, granica ne sputava u njihovim nastojanjima da se zajednički druže i susreću, što je pokazao i ovogodišnji susret. Duško Kvaternik, zamjenik gradonačelnika grada Čabra, nakon pozdrava u ime grada Čabra i u svoje vlastito ime, zahvalio je aktivistima “Trbuhovice” na dosadašnjem radu uz napomenu da njihove aktivnosti grad prati i pratit će i nadalje, pri čemu je ukazao na značaj ovakvih susreta. Po njemu “industrija je otuđila čovjeka od njegove prirodne sredine, a ovakvi susreti mnogo znače u njegovom povratku i spoznaji o potrebi što čvršće povezanosti čovjeka i prirode”, te se nada da će takvih susreta biti i u budućnosti jer oni međusobno povezuju ljubitelje prirode s obje strane državne granice. Ratko Kornereto potom je iznio određene značajke staze uz isticanje pojedinih značajnijih točaka i njihovu energetsku vrijednost.

Uslijedila je šetnja Duhovno rekreativnom i energetskom stazom do Crkvice Majke Božje od sedam žalosti na Žalosnom vrhu, gdje je prisutnima gospođa Mojca Gajšek iz Celja predstavila GONG terapiju a aktivistice “Trbuhovice” organizirale su kušanje specijaliteta od krumpira. Zatim su krenuli u šetnju kroz botanički vrt, Ivan Leasinger održao je prigodno predavanje o ljekovitom bilju, razgledali su crkvicu svetog Ivana i Pavla u Kranjcima, i vratili se kasnije u Prezid gdje im je organiziran prigodni ručak i druženje uz muziku sve do kasnih večernjih sati. A na rastanku, svi su, prepuni dojmova i utisaka, obećali da će se ponovno vratiti u Prezid, na 15. susret u srpnju naredne godine.

Željko Malnar