vatrogasci-1-3Svečanom sjednicom u Domu kulture “43. istarska divizija” u Čabru Dobrovoljno vatrogasno društvo Čabar proslavilo je vrijedan jubilej – stotu obljetnicu rada i djelovanja. U dvorani se okupio zavidan broj članova ove vatrogasne udruge i njihovih gostiju među kojima su bili Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, Slavko Gauš, zamjenik načelnika HVZ, Hinko Mance, predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko goranske županije, Zvonimir Lipovac, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Čabra, Željko Erent, gradonačelnik grada Čabra i njegov zamjenik Duško Kvaternik, te predstavnici brojnih vatrogasnih udruga iz Gorskog kotara i Primorsko-goranske županije te susjednih slovenskih općina. Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne, FranjoVolf, predsjednik Društva, prigiodnim se riječima obratio gostima i poželio im ugodan boravak u našoj sredini, a program je dalje nastavio voditi Vedran Skočibušić. Član Društva Krešimir Ožbolt u prigodnom je govoru uvodno pozdravio prisutnog najstarijeg vatrogasca Franju Ožbolta koji ima 63 godine staža u čabarskom DVD-u, zatim je prikazujući povijesni razvoj spomenuo 1909. godinu i prvi Upravni odbor u sastavu: Fran Vidović, predsjednik, Slavko Brovet, tajnik i blagajnik, Fran Plivelić, prvi vatrogasni vojvoda, te odbornici Fran Knafel, Josip Repinc i Vilim Turk, a kroz sjećanja Bogdana Turka, veterana ovog društva, osvrnuo se na rad i djelovanje DVD Čabar kroz povijest i brojne akcije u kojima su članovi sudjelovali.

vatrogasci-1-21Uoči stote obljetnice društva na skupu u Domu kulture dan prije podijeljena je većina od stotinjak priznanja zaslužnim članovima, a na samoj sjednici podijeljena su ona najvažnija. Nakon toga usljedila je prigodna riječ gostiju i predaja poklona slavljeniku, uglavnom novčanih bonova za nabavku potrebne opreme. Željko Popović je u ime Hrvatske vatrogasne zajednice predao Franji Volfu predsjedniku DVD Čabar povelju i plaketu s likom Mirka Kolarića, a Željko Erent, gradonačelnik Čabra ujedno i pokrovitelj obilježavanja obljetnice, čestitajući slavljeniku istaknuo je da je lokalna vlast svijesna njihova značaja i rada te će im na svečanoj sjednici uz Dan grada 11. rujna u Čabru uručiti Plaketu grada kao najviše gradsko priznanje. Javili su se i brojni drugi gosti čestitajući DVD-u Čabar ovu obljetnicu, a posebno vrijedi spomenuti predstavnike slovenskih vatrogasnih udruga koji su istakli zavidnu suradnju vatrogasaca u pograničju. Uslijedio je mimohod vatrogasnih postrojbi i vozila ulicama Čabra te pokazna vježba na obližnjim travnatim terenima koja je najrječitije iskazala spremnost vatrogasaca čabarskog kraja za aktivno sudjelovanje u slučaju potrebe na intervencijama gašenja požara i zaštite imovine i ljudstva i njihova spašavanja. A za ugođaj u zabavnom dijelu programa pobrinuli su se Joso Butorac i grupa “Vivak”.

vatrogasci-11Danas Društvo broji ukupno četrdeset i sedam članova, zavidno je opremljeno i spremno u svako vrijeme intervenirati. S ovom obljetnicom pridružilo se malom broju vatrogasnih udruga s područja Primorsko goranske županije koje su obilježile u proteklom razdoblju ovako visoku obljetnicu, a na području Vatrogasne zajednice grada Čabra, jedno je od tri najstarija Društva, iza Prezida i Tršća.

Pripremio: Željko Malnar