Izložba starih zanataTRŠĆE, 02. listopada 2009. godine ” U prostoru depadanse “Petrus Wellness” u Tršću, Udruga žena “Goransko srce” Čabar 2008, organizirala je prigodnu izložbu starih zanata, a odaziv publike na otvaranju premašio je očekivanja, te je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Među uzvanicima bili su Željko Erent, gradonačelnik grada Čabra, Zvonimir Lipovac, pročelnik Ureda grada Čabra, Josip Šoštarić, predsjednik Mjesnog odbora Tršće, Antun Turk, predsjednik Udruge umirovljenika grada Čabra, kao i brojni gospodarstvenici i poduzetnici. Domačice ” članice Udruge dočekale su goste u prigodnim nošnjama i sa stolom prepunim slastica i narodnih jela, a svaki slobodni prostor dvorane bio je pokriven eksponatima kojih je bilo više stotina.
Izložba starih zanataNakon prigodnih recitacija Marijanke Klepac, tajnica Udruge Vazma Malnar otvarajući izložbu, zahvalila je svima koji su “svoje slobodno vrijeme odvojili za ovaj trenutak kako bismo zajedno uživali u prošlim vremenima kojih se nažalost vjerujem, tako rijetko prisjećamo, a uvjerena sam da vam svi ovi predmeti izloženi ovdje, barem na trenutak bude sjetu i pozitivan odnos za onim što u stvarnoj svakodnevnici više ne postoji. Postaviti ovu izložbu nije bilo nimalo jednostavno, jer sve što je bilo staro i nije bilo u trendu djelomično je nestalo. Ipak postoje još pojedinci koji su dio prošlosti u punini srca zadržali ne samo u sebi već i u svim ovim predmetima da nam danas pogledom i dodirom na njih zaigra srce i pomisao da je naš čabarski čovjek bio vrijedan, što pokazuje i mar žuljavih ruku u prošlosti.” Predsjednica i dopredsjednica Udruge Ana Malnar-Janeš i Sanja Fučak izrekle su prigodne riječi, a nakon toga gradonačelnik Čabra Željko Erent čestitao je ženama na ovom uspjehu i kvalitetno postavljenoj izložbi pri čemu je naglasio da će u narednom razdoblju Grad Čabar svojim sredstvima pratiti samo one udruge koje će se isticati kvalitetnim programima koji doprinose promicanju ove sredine i popularizaciji pojedinih sadržaja.
Izložba će biti otvorena do 15 listopada svaki dan po nekoliko sati dopodne i popodne, kako bi je što veći broj zainteresiranih mogao razgledati.

Željko Malnar