knjiga-marija-starcevicTRŠĆE – Zbirka pjesama “Plava obzorja” je pjesnička cjelina sklopljena od pet tematskih krugova: “Putokazi”, “Koraci”, “Oči”, “Molitva duše” i “Ostavi trag”, a unatoč tematskoj razvrstanosti pjesme su dio istog pjesničkog reljefa, veže ih ista nit. Spoj su religiozno-duhovnih i intimnih preokupacija pjesnikinje stopljenih sa slikama prirode. Rekla je to prof. Danijela Peršić predstavljajući u Domu kulture “12. rujan” prvu zbirku pjesama Marije Starčević po navedenim nazivom, a u organizaciji Matice Hrvatske-Ogranak u čabru, te nastavila:
“Pjesnikinja putuje kroz život i svoje stihove sa željom da pronađe svjetlost, to Božje djelo i prema tome nepresušno vrelo dobra, ljubavi, plemenitosti, pravde i istine. Ton pjesama odiše blagošću, mirnoćom, jednostavnošću, te se tako u našoj svijesti stvara predodžba o svijetu ispunjenom spokojom, mirom i blaženstvom. A trajnosti duhovne ljepote suprotstavljen je motiv prolaznosti i kratkotrajnosti sretnih trenutaka koji su obilježili autoričin život.”
Promocija je započela muzičkim uvodom koji je na gitari izveo Marko Resman, a potom je Katarina Leš dalje vodila program. Nakon lektorice izdanja prof. Peršić riječ je preuzeo urednik izdanja prof. Ivan Janeš koji je zbirku pripremio i za tisak, čija je realizacija odrađena od strane “Grafike” Gerovo.
Prof. Janeš se prigodnim riječima osvrnuo na izdavački programa Matice Hrvatske-Ogranak u Čabru gdje je u proteklih desetak godina izdano četrdeset knjiga od dvadesetak autora a u pripremi je još nekoliko izdanja, sve domaćih autora. Posebno je istaknuo Maju Košmrl, kćerku autorice, koja je izvanredno izradila crtež naslovne stranice. Sama autorica iskoristila je prigodu da zahvali svim sponzorima koji su pomogli da ova zbirka pjesama ugleda svijetlo dana ” Željku Erentu, gradonačelniku grada Čabra, dr. Mariji Lipovac Mrđen, dr. Krešimiru Sandukčiću, dr. Zlatku Kovaču, Mladenu Ožboltu, Ljupku Ramljaku, “Zidaru”, “Petrusu” i “Toni trade” d.o.o. Uz muzičku pratnju Marka Resmana, Maja Hoge, Sandra Lipovac i Linda Resman pročitale su nekoliko autoričinih pjesama a Zvonimir Lipovac, pročelnik Ureda grada, čestitao je autorici i Matici Hrvatskoj Ogranak u Čabru na ovom izdanju i obećao da će grad Čabar i nadalje potpomagati ovakva izdanja domaćih autora jer se na taj način njeguje i širi domaća kultura i izričaj. A nakon toga unuci su došli na svoje darivajući Mariju cvijećem, uslijedile su čestitke okupljenih i neizostavno potpisivanje knjiga.

Željko Malnar