NOVOGODIŠNJI SUSRET NA GRANICIPREZID ” “U proteklih 16 godina, koliko se već održavaju ovi susreti, uspjeli smo uspostaviti zavidnu suradnju, postali smo prijatelji, međusobno dobro surađujemo, sve u nastojanju da olakšamo suživot stanovništvu u ovim pograničnim prostorima” rekao je župan občine Loška Dolina Janez Sterle, dok je Željko Erent, gradonačelnik Čabra istaknuo: “Schengen je čvrsta granica ali evo, uspostavili smo dobru suradnju, postali smo dobri prijatelji, a eventualne probleme nastojimo rješavati zajednički”. Bile su to uvodne riječi čelnih osoba jedinica lokalne samouprave na tradicionalnom Božićno-novogodišnjem susretu na Međunarodnom graničnom prijelazu Prezid ” Babno Polje. Delegaciju grada Čabra, uz gradonačelnika Erenta činili su njegov zamjenik Duško Kvaternik, Zdravko Tomac, predsjednik Gradskog vijeća i Zvonimir Lipovac, pročelnik Ureda grada, a tu su još bili Vitomir Zbašnik, Antun Arh i Miroslav Turk u ime lovaca, Lidija Obajdin i Jasenka Hoge, predstavnice policije, Goran Tomić i Damir Muhvić, djelatnici Sektora za granične poslove Policijske uprave Primorsko goranske, Žarko Bačelić i Adriano Paulin u ime carine, te Livio Andlar, Ivica Vrtar i Slavko Žagar, predstavnici vatrogastva. Pored župana Sterleta, u delegaciji občine Loška dolina bili su predstavnici gospodarstva, lovstva, vatrogastva, delegaciju policije sačinjavali su Vojko Otoničar, Milan Zgonc, Marko Kapelj, Darija Abvelj, Boris Tomovšek i Milan Jurkovič, dok je carinu predstavljao Milivoj Matič, direktor carinske ispostave sa suradnicima.
Na zamišljenoj središnjoj liniji zaustavile su se obje skupine a nakon rukovanja i prigodnih riječi, razmijenjenji su prigodni darovi. Tom su prilikom župan Sterle i gradonačelnik Erent izrekli zadovostvo dosadašnjom suradnjom s

obje strane državne granice, ali i svjesni poteškoća s kojima se građani susreću, koje zajedničkim djelovanjem nastoje ublažiti a ponegdje i ukloniti. “Schengenska granica postoji, nje se treba pridržavati, ali to ne znači da se dodatnim zalaganjem i suradnjom ona ne može donekle ublažiti, u korist domicilnog stanovništva” posebno je naglasio Erent te nastavio: “Grad Čabar i občina Loška Dolina povijesno su vezani, a svakodnevno oko 200 naših žitelja putuje na rad u Sloveniju, prvenstveno u “Kovinoplastiku” Lož. Očekujem da Hrvatska čim prije uđe u Europsku uniju, te da dosadašnju uspješnu suradnju gospodarstva i udruga s obje strane državne granice još više ojačamo i unaprijedimo.”
Potom je župan Sterle rekao: “Još prije nekoliko godina potpisali smo sporazum i krenuli u zajedničku realizaciju projekta vezanog uz zaštitu okoliša, a prošle smo godine uz Dan grada Čabra u Prezidu najavili realizaciju konkretnih aktivnosti vezanih uz kanalizaciju Prezida. Ove smo godine uz općinski praznik u naselju Vrhnika pustili u rad uređaj za pročišćavanje voda, a nadam se da ćemo iduće 2010. godine to učiniti u naselju Markovec. Moram istaći zadovoljstvo što se projekti ostvaruju u zajedništvu, na jednoj i drugoj strani granice, što najbolje govori o nastojanjima nas čelnih ljudi bratskih jedinica lokalne samouprave, da u nastaloj situaciji kvalitetno djelujemo u svrhu stvaranja što optimalnijih uvjeta suživota u pograničju.”
Potom su razgledani objekti s obje strane državne granice, a posebno je bio upečatljiv nedavno pušten u rad novoizgrađeni objekt graničnog prijelaza Babno polje.
Željko Malnar