PrijemUoči božićno-novogodišnjih blagdana gradonačelnik grada Čabra Željko Erent, upriličio je u prostorijama Grada prijem za svećenike i časne sestre, kojem su prisustvovali Zdravko Tomac, predsjednik Gradskog vijeća, župnici vlč. Tomislav Ravnjak iz Tršća i Ivan Troha iz Gerova te časne sestre Kćeri Marije Pomoćnice Dragica Devčić i Elizabeta Šišan. Obraćajući se prisutnima Erent se osvrnuo na dinamiku ostvarenja proračuna za 2009. godinu, s osvrtom na realizaciju sredstava namijenjenih zaštiti i obnovi sakralnih objekata, kao što su crkve u Prezidu, Čabru i Gerovu, svetište na Svetoj Gori, a naglasio je i suradnju s Riječkom Nadbiskupijom.U konačnici, prema riječima gradonačelnika Erenta, svi mi moramo biti izuzetno zadovoljni onime što se u posljednjih desetak godina u našem kraju učinilo na zaštiti i obnavljanju sakralnih objekata. “Želja nam je da svetište na Svetoj Gori postane značajno mjesto okupljanja vjernika, ne samo iz našeg kraja već i šire, jer je ono drugo po značaju Marijansko svetište na području naše Nadbiskupije” rekao je Erent te nastavio: “Počeli smo s  izgradnjom trase nove ceste koju sada probijamo prema Malom Lugu te sanacijom ceste koja ide prema Plešcima, a zatim slijede uređenje i spuštanje platoa svetišta, početak izgradnje novog župnog dvora na starim temeljima, što znači da bi srušili stari i izgradili novi, te uređenje dijela stepeništa i šetnice. Želja nam je da razvijamo vjerski turizam, i mislim da bi to u gradu Čabru moglo dobro krenuti. U Nadbiskupiji smo razgovarali i o obnovi naših crkava, gdje se nametnuo zaključak da bi naši župnici trebali biti daleko agresivniji u osiguravanju dodatnih sredstava za te namjene, a Nadbiskupija bi zatim pobrinula osigurati potrebita sredstva. Stoga bi Vas zamolio da sa svojim Pastoralnim i Ekonomskim vijećima utvrdite planove aktivnosti i da onda zajednički pokušamo nastupiti i prema Nadbiskupiji, PGŽ i prema Gradu Čabru.” Osvrnuo se i na predstojeće blagdane i istaknuo: “Uz Božić i Novu godinu u Plešcima se tradicionalno organizira obilježavanje Božića i božićne mise na način da se svim vjernicima koji prisustvuju misi daruju domaće kobasice i kuhano vino, što se do sada dobro pokazalo, pa evo ako ste vi ostali zainteresirani mi bi to sponzorirali, a Vaša Pastoralna vijeća i vjernici trebali bi organizirati provedbu istog.”
Uključujući se u raspravu, časna sestra Dragica Devčić spomenula je da su u Čabru o tome već razmišljali, ali nisu imali sredstava za realizaciju akcije. Prvo su htjeli počastiti samo članove zbora, potom i roditelje, ali materijalna nestašica ispriječila se u realizaciji dobre namjere. Stoga zahvaljuje gradonačelniku na pruženoj potpori te će nastojati da i one pripomognu u realizaciji ove vrijedne ideje. Istakla je posebno zadovoljstvo činjenicom da vjernici sve češće i u većem broju posjećuju mise, a Pjevački zbor sve je aktivniji. Po mišljenju Zdravka Tomca, predsjednika Gradskog vijeća prošle godine organizirana akcija u Plešcima dobro je primljena, pa vjeruje da će tako biti i ove godine, a nabavka potrebnih količina domaćih kobasica ne bi trebala predstavljati značajno opterećenje za gradski proračun.
Druženje u prostorijama Grada Čabra, gradonačelnika gosp. Erenta i predsjednika Gradskog vijeća gosp. Tomca, sa svećenicima i časnim sestrama završio je iznošenjem podataka o stanju sakralnih objekata u pojedinoj sredini i zahvalom gradu Čabra na pruženoj pomoći, a na rastanku su župnici i časne sestre primili prigodni poklon od strane Grada Čabra.

Željko Malnar