Već 16. put po redu, u Lividragi je održana tradicionalna središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana drvara i šumara grada Čabra te blagdana Majke Božje Snježne. Na platou ispred zavjetne kapelice okupio se zavidan broj vjernika i gostiju a među kojima su bili: Marijan Filipović, predsjednik Nadzornog odbora “Finvest Corpa” Čabar, Herman Sušnik, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja,  Željko Erent, gradonačelnik grada Čabra, Vlado Curl, zamjenik voditelja Uprave šuma Podružnica Delnice, Duško Kvaternik, zamjenik gradonačelnika Čabra te Zdravko Tomac, predsjednik Gradskog vijeća grada Čabra.

Misno slavlje predvodio je vlč. Mario Gerić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Rijeke, uz sudjelovanje Mješovitog pjevačkog zbora župe Gerovo, a istom su prisustvovali mons. Ivoslav Linić, rektor Katedrale svetog Vida u Rijeci, mons. Stanislav Kovačić, dekan delničkog dekanata, svećenici Vjekoslav Kovač i Luka Lučić te domaći župnik vlč. Ivan Troha. Tijekom misnog slavlja vlč. Mario Gerić rekao je da je “ova ljepota netaknute i djevičanske prirode pravo mjesto da molimo za sve one koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku”.

Nakon svete mise prisutnima se, u ime organizatora i domaćina obratio Željko Erent, gradonačelnik Čabra, koji je istaknuo značaj današnjeg dana a posebice Lividrage gdje se susrećemo već po 16 puta. Povijest Lividrage neraskidivio je vezana  uz čabarski kraj i iskorištavanje šuma, očuvanje vjere ali i hrvatske branitelje koji su se ovdje okupljali prije odlaska na bojište. Govorio je potom o problemima s kojima se suočavao ovaj kraj i gospodarstvo vezano uz uspostavu državne granice između Hrvatske i Slovenije te istaknuo sljedeće: “no, u zajedništvu smo sve to uspješno prebrodili, prvenstveno zahvaljujući orijentaciji na razvojne projekte i ulaganju kvalitetnih sredstava u gospodarstvo i komunalni standard. Danas sa zadovoljstvom mogu reći da je konačnmo raspisan natječaj za nastavak radova na Kupskoj magistrali, toliko značajnoj za naš kraj ali i cijeli Gorski kotar. Ponosni smo što ćemo ove godine u komunalni standard uložiti 26 milijuna kuna, i time nastaviti zacrtani program uređenja središnjih mjesta.” Na kraju je izrazio zadovoljstvo skorim primanjem Hrvatske u Europu, a po njemu
“mi tamo ne ulazimo već se samo vraćamo na mjesto gdje smo davno prije pripadali.”
Na platou podno lovačke kuće Lividraga bili su postavljeni štandovi s jelima i pićima, bižuterijom ali i ponudom domaćih samukih stvaratelja.
Uoči svečanosti u Lividragi, izaslanstvo Grada Čabra, u sastavu Duško Kvaternik, Kristijan Rajšel i Alen Lipovac, položilo je cvijeće i upalilo svijeće na spomenik hravatskim braniteljima u središtu Čabra.

Željko Malnar