Čabar i Vrbovsko moraju prionuti zbrinjavanju azbestnog otpada

Grad Čabar i Grad Vrbovsko trebaju se što prije uključiti u poslove vezane uz izgradnju tzv. privremene kazete za azbestni otpad, koja će biti uređena na zajedničkom goranskom odlagalištu za otpad u Sović lazu kraj Delnica, zaključeno je na jučerašnjoj koordinaciji čelnika goranskih gradova i općina. Preostalih sedam goranskih lokalnih samouprava (Brod Moravice, Delnice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad) već su, uz financijsku potporu fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, uključene u taj projekt čija će realizacija uskoro početi, a točna financijska konstrukcija po kojoj će spomenuti Fond osigurati 80% a Gorani 20%, bit će uobličena nakon što se u projekt uključe Vrbovsko i Čabar.

Uz ovu temu, čelnici lokalnih goranskih samouprava jučer su raspravljali i o nužnosti promjene rada goranskih turističkih zajednica, ponajprije pri izradi godišnjeg kalendara kako bi se izbjeglo preklapanje zanimljivih turističkih priredbi,ali i realizaciji što češćih zajedničkih istupa te nuđenja Gorskog kotara potencijalnim turistima kao jedinstvenog odredišta. O nužnosti promjena i daleko većem korištenju goranskih turističkih potencijala govorio je i zamjenik župana PGŽ dr. Vidoje Vujić, a najavljeno je u tijeku predstojećih mjeseci još nekoliko sastanaka direktora turističkih zajednica kako bi se i na tim susretima iskristalizirali daljnji pravci djelovanja.

Goranskim čelnicima jučer je dipl.ing. Darko Jardas predstavio županijsku agenciju “REA Kvarner”, Hrvoje Marušić govorio je o aktivnostima i programima Upravnog odjela za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ, a održana je i skupština Radija Gorski kotar na kojoj je pohvaljen dosadašnji rad v.d. direktora Miroslava Plešea, dano mu povjerenje za sljedećih šest mjeseci te najavljena mogućnost ulaska Grada Vrbovsko u suvlasničku strukturu jedinog goranskog elektroničkog medija.

(M. Krmpotić, NL 14.09.)