S gradonačelnikom Erentom ugovore su potpisali Herman Sušnik i Josip Borić, a novac je namijenjen za rekonstrukciju vodovoda u Gerovu te uređenje komunalne infrastrukture

Od jučer je grad Čabar bogatiji za ukupno sedam milijuna kuna, namijenjenih za rekonstrukciju vodovodne mreže u Gerovu i izgradnju i uređenje komunalne infrastrukture. Epilog je to netom potpisanih dvaju ugovora tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća, posvećene obilježavanju 12. rujna, Dana grada Čabra. Ugovore su potpisali državni tajnik Herman Sušnik u ime ministra Božidara Pankretića i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Josip Borić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, s jedne strane te gradonačelnik Čabra Željko Erent s druge strane. Nakon potpisivanja ugovora, gradonačelnik Erent je Sušniku i Boriću predao prigodne darove – drvene satove za njihova ministarstva, a državni su se tajnici prigodnim rječima zahvalili i ukratko osvrnuli na dosadašnju suradnju njihovih ministarstava i grada Čabra.

Svečanoj sjednici u prostoru dvorca Zrinskih prisustvovali su brojni gosti i uzvanici, među kojima i saborski zastupnik Anton Mance, Nada Turina Đurić, zamjenica župana PGŽ-a, Ivo Afrić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb PGŽ-a, kao i predstavnici Crkve, brastskih gradova Pule i Buzeta, čelni ljudi jedinica lokalne samouprave Gorskoga kotara i susjedne Slovenije te delegacije Društva Gorana iz Rijeke i Zagreba.

Dobitnici priznanja

Gradonačelnik Željko Erent u svečarskom tonu osvrnuo se na čabarsko jučer, danas i sutra, iznoseći pri tome konkretne pokazatelje trenutačnog stanja i probleme čije je rješavanje u tijeku, uz konstataciju da se u sadašnjoj dosta teškoj situaciji nastoji s raspoloživim sredstvima učiniti što više, u čemu se i uspjelo, što najbolje pokazuje stanje na terenu, posebice vezano uz strateški program uređenja naselja. Uslijedilo je uručivanje gradskih priznanja za 2011., pa je Andriji Zbašniku iz Čabra uručena Plaketa za životno djelo, zlatne plakete dobili su prof. Ivan Kvesić i Marija Kovač iz Prezida, dr.stom. Zlatko Kovač iz Gerova, Milivoj Brozina iz Rijeke i Srednja škola “V. Nazor” Čabar. Srebrne plakete uručene su Milki Ožbolt i Franji Turku iz Prezida, Robertu Abramoviću iz Delnica i “Hrvatskim cestama” d.o.o.. Zagrab, dok su godišnje nagrade dobili Moto klub ” Goranski vukovi” i Karlo Vrus iz Gerova. U nastavku svečanosti osnovci su izveli prigodni program, dok su srednjoškolci Milan Čop i Dario Tomac oduševili svirkom na heligonkama.

Niz događanja

Jučerašnja svečana sjednica Gradskog vijeća bila je središnje, no tek jedno od događanja u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada. Naime, proteklih je dana održan u Prezidu malonogometni turnir “16. memorijal poginulim braniteljima”, u Tršću su “puštene u promet” uređene biciklističke staze, u Plešcima je održano 14. natjecanje vatrogasne mladeži “Memorijal Marijan Majetić” a u nedjelju je na Svetoj Gori služena sveta misa za poginule internirce, branitelje i žrtve ratova. Idućih će dana, sve do kraja mjeseca, biti još brojnih događanja, poput dodjele nagrada za najljepši balkon i najuređeniju okućnicu, zatim potpisivanje Povelje i bratimljenju između Brdsko-biciklističkog kluba “Kvarner” Viškovo i Društva za šport i rekreaciju “Biciklistička avantura” Tršće, ekološke manifestacije “Dani krušaka” te obilježavanja 65. obljetnice rada Lovačkog društva “Tetrijeb” Gerovo.

Utrkom protiv ovisnosti

Uoči same sjednice gradonačelnik Željko Erent primio je najbolje učenike i učitelje čabarske osnovne i srednje škole, predvođene ravnateljima prof. Ivanom Kvesićem i prof. Kristijanom Rajšelom, održana je tradicionalna atletska utrka djece i mladeži “Trka grada Čabra 2011 – protiv ovisnosti” ulicama grada, a delegacija Grada položila je cvijeće i upalila svijeće uz spomenike hrvatskim braniteljima u Čabru  i internircima u Malom Lugu.

(Ž. Malnar NL)