Damjan Kovač odlučio sačuvati uspomenu na poznatog pilanara i osnivača DVD Prezid

Mladi umjetnik iz Prezida Damjan Kovač svom je rodnom mjestu darovao bistu jednog od značajnijih Prezidanaca, Ščitomira Vilhara (12. 2. 1840.” 10. 6. 1904.) poznatog industrijalca koji je znatno pridonio razvoju mjesta Prezid. Bio je vlasnik pilane koju je pokretao prvi parni stroj na Balkanu, koji se danas nalazi u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Na svojim pilanama omogućavao je  ljudima zaposlenje te im na taj način olakšavo život u ovim surovim krajevima. Bio je prvipredsjednik i jedan od osnivača DVD-a Prezid, osnovanog daleke 1886.g. Bista Ščitomira Vilhara dar je Prezidu i Prezidancima kako bi se i dalje pamtila njegova velika uloga u povijesti mjesta. Na žalost, danas je veoma teško pomnije istražiti njegov lik i djelo jer je veliki dio pisane povijesne građe netragom nestao iz zavičajne zbirke Prezid, pa tako i dokumenti o njemu.

Prvobitno je otkrivanje biste bilo planirano na dan obljetnice DVD-a Prezid, da bi se to u konačnici desilo proteklih dana na maloj svečanosti  kojoj su prisustvovali čelnici DVD-a Prezid i mještani. Bista je postavljena ispred mjesta na kojemu je nekada bila Vilharova pilana, izlivena je u armiranom betonu, a postament je klesani kamen iz temelja nedavno srušene stogodišnje kuće u Prezid, koji je bilo potrebno samo malo dotjerati.

Damjan Kovač zahvalan je bivšemu predsjedniku Mjesnog odbora Prezid Krešimiru Paulinu i gradu Čabru koji su s razumjevanjem prihvatili ovu ideju te osigurali potrebne dozvole, prijateljima Berniju Godeši, Filipu Malnaru, Leu Jelencu, kolegi umjetnikuMarku Buriću iz Lokava koji je katkada uskočio s ponekim stručnim savjetom te svom stricu Draženu Kovaču i ocu Đuri koji su pomogli gdje god je to trebalo.

(Ž. Malnar, NL 15.09)