Iako vrijeme nije bilo previše naklonjeno organizatorima Puharskih dana, konačni rezultat manifestacije može se proglasiti uspješnim. Prvi dan, u petak, zbog snijega i nestašice električne energije od 17 sati u petak do 11 sati u subotu, bilo je manje posjetitelja, no sve to, pa i zacrtani program, nadoknađeni su u subotu i nedjelju pa su bili zadovoljni i organizatori i posjetitelji. Manifestacija posvećena promidžbi ovoga kraja i njegovih značajki, a posebice plahoj šumskoj životinjici – puhu, koji je stoljećima prehranjivao žitelje ovoga kraja, sa stotinjak sudionika u najljepšem je svjetlu prikazala ovaj kraj, njegovu ponudu, ali i značajke koje ga krase i sve su više dostupne posjetiteljima, prvenstveno zahvaljujući dobroj organizaciji i uključivanju sve više kvalitetnih subjekata. Ponovno se pokazalo da Grad Čabar ima brojne specifičnosti i posebnosti kao turistička destinacija – od prirodnih ljepota do starih običaja, a sve to poput primjerice ljepote krajolika, planinarskih i biciklističkih staza te smještajnih kapaciteta, pokazano je kroz promidžbeni materijal, ali i izlaganjem tijekom manifestacija. Sve je to garnirano kulinarskim specijalitetima, ljepotom domaće muzike, tradicijskim običajima, natjecanjem u lovu na puhove te djevojkama u narodnim nošnjama.

Zasnježene padine

Turistička zajednica Grada Čabra, Turizam d.o.o.Tršće, kao i “Petrus” pansion konfort Hotel Tršće, uložili su značajan trud u uspješnu organizaciju pokrenutu nakon četiri godine “hibernacije”. Zavidan je bio odaziv sudionika, posebice na prezentaciji ponude ovoga kraja, starih običaja a prisutni su posebice bili oduševljeni nastupom članova BBK “Rijeka” iz Viškovakoji su se na biciklima u nekoliko navrata spustili zasnježenom padinom Rudnika. Također, zadovoljni su bili i nastupom domaćih svirača heligonki Josipa Gašparca, Milana Čopa, Matije Turka i Darija Tomca uz čiju su muziku mnogi zaplesali. Posebno je bilo živo u večernjim i noćnim satima ispod postavljenog šatora kada se očekivao dolazak prvih od stotinjak puholovaca s trofejima iz lova, ocjenjivanje ulovljenih puhova i natjecanje u guljenju puha te potom proglašenje najboljih. Nakon vaganja za najtežeg je puha proglašen primjerak kojega su ulovili Slavki Snježana Križ iz Ravnica, koji je bio težak 37,70 grama, doj je pobjednikom u guljenju puhova proglašen Dragan Poje iz Makovog Hriba koji je svoga puha najbrže ogulio.

Tri posebna dana

Svoj su prilog uspjehu manifestacije dali i otac i sin Andrija i Andrej Zbašnik prigodnom izložbom likovnih radova i članovi Udruge “Svoj” Čabar pojedinim izlošcima a tu su bili i radovi polaznika Dječjeg vrtića “Buba Mara” Čabar. Monika Žurga Kvaternik predstavila je svoju knjigu “Priča o puhu”, polaznici vrtića i učenici OŠ “Petar Zrinski” Čabar izveli su prigodni program, a sve to je bilo začinjeno bogatom tombolom, ugostiteljskom ponudom, domaćim specijalitetima, po popularnim cijenama. Skijaški centar “Rudnik” Tršće u protekla je tri dana živio posebnim životom koji su donijeli organizatori Puharskih dana, ali i izlagači i posjetitelji koji su predstavljali jednu poveliku zajednicu spremnu da se kvaliteteno uključi u promidžbu ove sredine i da čabarskom kraju omogući što sigurniji iskorak u turističku budućnost.

(Ž. Malnar, NL)