Prigodnom svečanošću u prisustvu osamdesetak planinara i ljubitelja prirode s područja Primorsko-goranske i Istarske županije te lokalnih žitelja, u Zamostu nedaleko Plešci otvoren je Planinarski dom Zamost kojim upravlja Planinarsko društvo “Tuhobić” iz Rijeke. Dom raspolaže s 30 postelja na kat u tri skupne spavaonice, kuhinjom s dnevnim boravkom i pratećim sadržajima, a u prizemlju se nalazi velika društvena prostorija za veće grupe i društvene aktivnosti. Zgradu doma ustupila je na korištenje planinarima Tuhobića obitelj Ante Gašparca, a dom je uz mnoge sate dobrovoljnog rada planinara uređen i sredstvima Županije, koja je dala 10.000 kuna, Hrvatskog planinarskog saveza koji je akciju pomogao s 8.500 kuna, dok je Grad Rijeka dao 2.000 kuna. Riječki planinari radili su na uređenju doma cijelo ljeto, svaki vikend, i odradili najmanje 1000 radnih sati. Dom će biti otvoren redovito svakoga vikenda (subota prijepodne do nedjelje poslijepodne) a po potrebi i u druge dane – dežurat će planinari PD Tuhobić. Po riječima Damira Konestre, predsjednika PD TUhobić, oni će na ovom prostoru organizirati niz aktivnosti, samostalno ili u suradnji s lokalnim planinarskim društvima u Čabru i Gerovu, udrugama i Mjesnim odborom Plešce.

“Ovo je izuzetno zanimljiv kraj s mnogim još nedovoljno poznatim prirodnim draguljima, kao što je primjerice izvor Gerovčice, što se nalazi ispod dvjestotinjak metara visoke stijene koja može postati zanimljiv alpinistički poligon, pa sama riječica na kojoj se nalaze autohtoni mlinovi. Na dva sata od doma je izvor Kupe, u Nacionalnom parku Risnjak, do Risnjaka i drugih vrhova njegove skupine vode zanimljive povijesne staze. Jedna od naših prvih akcija nakon otvaranja doma bit će uređenje planinarske staze do Svete Gore u čijem podnožju se nalazi dom, a povezat ćemo se i drugim zanimljivim planinarskim destinacijama” rekao je Konestra.

U dolini Petra Klepca, u kojoj se spajaju tri rijeke i koja postaje turistički sve zanimljivija, otvaranje planinarskog doma znači vrijedan novi sadržaj koji će obogatiti izletničku, u ovom slučaju planinarsku ponudu čabarskog kraja.

(Ž. Malnar, NL)