Zahvaljujući marljivom radu članova, postali su jedan od najboljih ogranaka MH u manjim sredinama. Stoga su jubilej odlučili obilježiti pretiskom prvog djela njihove biblioteke, knjige “Bakinim tragom” čabarskog likovnjaka i pedagoga Andrije Zbašnika, u kojoj je čitateljima ponuđeno i drugo Zbašnikovo djelo, knjiga “Parg kraj Čabra” iz 1998. godine

Ove će godine ogranak Matice hrvatske u Čabru nizom prigodnih manifestacija i aktivnosti obilježiti dvadeset godina od obnove rada, a proslava te obljetnice pažnju privlači stoga što je u protekla dva desetljeća čabarski ogranak, zahvaljujući marljivom radu svojih članova, postao jedan od ponajboljih ogranaka MH u manjim sredinama. Podsjetimo, do obnove rada i u Čabru je došlo na valu probuđenog domoljublja s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća, a sam čin osnivanja ogranka dogodio se 17. lipnja 1992. u Čabru. Već tada kao osnovni ciljevi rada ogranka, sukladno općim odredbama djelovanja Matice hrvatske, istaknute su aktivnosti vezane uz izdavačku djelatnost, očuvanje tradicije, poticanje kulturnog stvaralaštva različitih vrsta… Te temeljne odrednice rada uspješno su realizirane, a posebno dobar posao čabarski su “matičari” odradili na polju izdavaštva objavivši u razdoblju od 1993. do 2011. godine čak 53 naslova, što je brojka vrijedna pažnje i za znatno veće sredine.

Pretisak prvijenca
Upravo stoga u čabarskom Ogranku MH odlučili su kako će prvi oblik obilježavanja dva desedjeća obnovljenog djelovanja biti vezan uz pretisak prvog djela njihove biblioteke, knjige “Bakinim tragom” čabarskog likovnjaka i pedagoga Andrije Zbašnika.
Ta je knjiga, kao prva u novopokrenutoj biblioteci čabarske MH objavljena 1993. godine, a u 18 godina kasnije objavljenom pretisku uz nju čitateljima je ponuđeno i drugo Zbašnikovo djelo, knjiga “Parg kraj Čabra” objavljena 1998. godine. Reizdanjem ovih knjiga, kako u uvodnom tekstu ističe prof. Ivan Janeš, predsjednik čabarskog ogranka MH, “matičari” se, uz prisjećanje na taj i onda i danas značajan trenutak, na svojevrstan način i zahvaljuju Zbašniku koji je osobno dao veliki doprinos radu čabarskog ogranka MH, kao i ideji očuvanja i njegovanja baštine. Baš stoga odabrali su Zbašnika, a poklopilo se da se knjiga pojavila uz njegov odlazak u mirovinu te, što je dodatno zanimljivo, kao pedeseta knjiga biblioteke Matičinog ogranka u Čabru.

Dvije “Gorančice”
Andrija Zbašnik likovni je pedagog koji je ljubav prema toj vrsti umjetnosti, ali i zavičaju općenito, ugradio u brojne generacije čabarskih osnovaca i srednjoškolaca (nedavno je tim povodom dobio i nagradu Grada Čabra), a ovim knjigama izražava tu svoju ljubav na način kako on to najbolje zna – crtežima i pratećim proznim ili lirskim tekstom. Posebnost obje knjige je u tome što nisu tiskane strojevima već su crteži i Zbašnikov krasopis preslikani i u takvom obliku objavljeni, što knjizi zaista osigurava neobičnost i originalnost. Nakon ove knjige uslijedile su, u godinama što su dolazile, i brojne druge knjige među kojima su i dvije ovjenčane “Gorančicom”, književnom nagradom Goranskog Novog lista – “Povijest čabarskoga kraja” (2007.) i “Prezimena u čabarskom kraju kroz stoljeća” (2010.) čabarskog proučavatelja povijesti Slavka Malnara. Sve to dovoljno svjedoči o činjenici da su članovi Ogranka Matice hrvatske u Čabru tijekom protekla dva desetljeća ostavili iza sebe vidljiv trag u izdavačkoj djelatnosti pa im uz ovo reizdanje prvijenca njihove biblioteke valja uputiti iskrene čestitke i želje uz poruku – samo tako i dalje!

Duga tradicija “matičarstva”
Ukorijenjenost ideje matičarstva na području koje obuhvaća Grad Čabar lijepo je vidljiva iz popisa godina osnivanja prvih ogranaka MH, onih iz 19. stoljeća. Tako je u Čabru Matica hrvatska osnovana još 1877. godine, Gerovu 1881. godine, Plešcima 1898. godine te Prezidu i Tršću 1899. godine.

(M. Krmpotić, NL)