Čabrani Ostojiću: Mi nismo čarobnjaci otporni na led

Proteklih dana svjedočili smo dramatičnim apelima i vijestima o kaotičnom stanju koje su u našoj zemlji izazvali snijeg i spuštanje temperature ispod ništice u krajevima u kojima se to obično ne događa, a u vrijeme kada je to, kalendarski gledano, zapravo moguće. Državna uprava za zaštitu i spašavanje obratila se priopćenjem građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama u, kako su naveli, uvjetima ekstremno niskih temperatura, snježnih oborina, visokih snježnih nanosa, leda na prometnicama, mećave, s preporukom da ostanu u kućama i da ne izlaze bez potrebe dok se uvjeti ne normaliziraju. Zatvorene su škole, nije se išlo na posao. Televizija uvodi i izvanredne vijesti i po cijeli dan prenosi slike dramatičnog probijanja do sela u kojima živi starija populacija, snijegom odsječena od svijeta. Govori se nadalje i o tužbama, povrijeđenima, zapravo govori se o mukama za koje su kako je očito krivi svi. Sve to ponukalo je članice Udruge “Goransko srce Čabar 2008” da se pismeno obrate ministru zdravstva prof. dr. sc. Rajku Ostojiću, i da ponovno potenciraju zdravstvene probleme s kojima se žitelji čabarskog kraja svakodnevno susreću, a posebno u zimskim mjesecima.

Prepušteni sami sebi
“Na televizijskim ekranima vidjeli smo i Vas, poštovani ministre zdravstva, doista zabrinutog za stariju populaciju i djecu, kojima ste se obratili savjetima i preporukama o ponašanju u novonastalim zimskim uvjetima. No, poštovani ministre, snježne mećave, zapusi, niske temperature, led na kolniku koji ponekad izgleda poput bob staze, padovi i lomovi, nestanak električne energije na par dana, čišćenje snijega ispred kuća, pripremanje drva za zimu i još niz stvari, žiteljima čabarskog kraja je zimska svakodnevica, koja zna potrajati i šest mjeseci u godini. I danas se mi budimo sa svim navedenim mukama, ali naš se kraj ne spominje ni u jednim vijestima. Zbog takvog stanja kod nas u čabarskom kraju nitko nije zabrinut jer smo izgleda prepušteni sami sebi, možda kao građani drugog reda. Nama se pomaže na način da nam se ukida laboratorij, hitna pomoć pružit će nam se u 45 km udaljenim Delnicama, kada i stignemo do njih, jer u svim navedenim uvjetima vjerojatno se žitelje Čabra smatra čarobnjacima kojima snijeg i led ništa ne mogu.

Ozbiljna situacija
Ministre, šaljemo Vam ovaj apel u nadi da ćete nas posjetiti u našem prekrasnom kraju, i sami se uvjeriti kako žive vrijedni čabarski žitelji koji ne traže mnogo, ali žele da ih se izjednači s ostatkom Lijepe naše. Možda nas ima malo, ali shvatite situaciju u kojoj se nalazimo veoma ozbiljnom, budući imamo preveliku stariju populaciju, o kojoj netko mora voditi brigu, ali ne na način kakav nam je nametnut bez da nas je netko posjetio i stvorio stvarnu sliku svih nedaća, za koje se nadamo da će biti otklonjene Vašim zalaganjem. Budite prvi ministar zdravstva u našem kraju, koji će izaći na teren i shvatiti kolika nam je nepravda učinjena. U konačnici, bilo bi nam stvarno drago kada bi barem netko iz Vašeg ministarstva shvatio gdje se nalazi naš grad i kako izgleda naša zimska svakodnevica sa svim vremenskim i zdravstvenim nedaćama koje se događaju ovih dana, međutim mi se ne spominjemo, ne znamo iz kojih razloga, možda se i ova anonimnost shvati kao apel za pomoć”, navodi se u pismu udruge “Goransko srce”.

Odnos za svaku osudu
Samo stoga što nas ima tako malo i što podnosimo nanesenu nam nepravdu po pitanju pružanja zdravstvenih usluga, vjerojatno ne zaslužujemo biti zbrinuti kao oni u većim centrima, oni možda imaju pravo na plač i svu potrebnu pažnju zbog katastrofalnih uvjeta koji bi mogli ugroziti njihovo zdravlje i život. Poštovani ministre, to je slika i odnos struktura prema nama, koji smo oduvijek bili negdje po strani, možda kao i da nas nema, i kao da ne smijemo biti isti kao ostatak Hrvatske, a osjećamo se građani drugog reda bez obzira što živimo uz granicu i što smo na zadnjem referendumu bili jedan od gradova sa najvećim postotkom “DA” za EU. Odnos prema nama jest tužan i zaslužuje svaku kritiku i osudu.

Kakav će rezultat polučiti poslano pismo ministru u Zagreb i hoće li on posjetili čabarski kraj, kako bi se na licu mjesta upoznao s problemima, ostaje da se vidi. Do daljnjega, on će i dalje u zimskim uvjetima biti od sječen od svijeta i kvalitetne zdravstvene skrbi.

(Ž. Malnar, NL)