Njemački i domaći ulagač u utrci za gradnju doma

Vijest o tome da su za javno-privatni model gradnje “Doma za nemoćne i starije osobe Gerovo” zainteresirana dva ozbiljna i ugledna investitora svakako je tračak svjetla u ovim za sve, a pogotovo Gorane, teškim vremenima. Naime, kako nam je rekao gradonačelnik Čabra Željko Erent, na objavljeni natječaj stigle su dvije ponude koje zadovoljavaju sve potrebne uvjete za realizaciju investicije utemeljene na sustavu javno privatnog partnerstva.
– Sukladno uvjetima natječaja mi ne smijemo reći njihova, odnosno imena njihovih poduzeća, ali možemo kazati kako je riječ o jednom uglednom hrvatskom ulagaču te jednom stranom investitoru iz Njemačke, kaže Erent. Strani ulagač uz domove za starije osobe brine se i o gradnji bioenergane pa je u našem slučaju došao na ideju spojiti obje aktivnosti, točnije izgraditi i Dom te potom i bioenerganu koja bi služila ne samo za grijanje Doma, već bi njene usluge mogli koristiti i ostali mještani Gerova. Drugi kandidat je jedna od najpoznatijih firmi koja pruža takve usluge u Hrvatskoj, odnosno Primorsko-goranskoj županiji pa bi i njihov dolazak za nas također bio odličan. Dobro je što možemo birati između dva vrlo kvalitetna rješenja, ističe Erent, dodajući kako sustav natječaja u projektima javno-privatnog partnerstva zahtijeva sada takozvani pregovarački postupak u tijeku kojega kandidati prezentiraju svoje ideje i namjere svom budućem javnom partneru – u ovom je slučaju to Grad Čabar – nakon čega slijedi analiza ponuda i odlučivanje o tome koji će od ta dva kandidata biti odabran.
Taj pregovarački dio počinje uskoro i trajat će puna dva mjeseca što znači da bi krajem lipnja Grad Čabar mogao odabrati povoljniju ponudu i izabrati partnera koji je tada, u suradnji s HBOR-om, dužan najkasnije u roku od dvije godine izgraditi Dom i početi raditi. Naravno, cilj partnera bit će što prije izgraditi Dom jer mu to, s obzirom na ugovor, donosi veliku korist, odnosno svako kašnjenje znači veliki gubitak, govori Erent.
– Budući da je ovo prvi slučaj javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj kod ovakvih investicija stvari su se do sada, zbog nepoznavanja situacije, ali i znatne količine papirologije, odvijale prilično sporo. Vjerujem da će sada sve to ići znatno brže te da ćemo do 2014. godine u Gerovu imati suvremeni Dom za nemoćne i starije osobe. Vjerujemo i u to da će investicija biti realizirana u cjelini, odnosno da neće biti riječ samo o klasičnom Domu za umirovljenike već, kako je i planirano, takozvanom seniorskom parku. Ovaj projekt za cijelo naše područje, posebno Gerovo, od velikog je značaja jer bi rad cijelog tog kompleksa značio zapošljavanje 50-60 osoba, ponajprije žena. Koliko to u ovim vremenima znači nije potrebno objašnjavati, rekao je Erent.
Podsjetimo, rješenjem Agencije za javno-privatno partnerstvo Gradu Čabru je u proljeće prošle godine odobrena provedba projekta “Dom za nemoćne i starije osobe Gerovo” po ugovornom modelu javno privatnog partnerstva, što znači da Grad Čabar daje prostor i osigurava komunalnu infrastrukturu, a privatni ulagač brine o projektiranju, izgradnji, financiranju i upravljanju projektom. Investicija je, bez PDV-a, procijenjena na 21,5 milijuna kuna, a privatni partner novoizgradenim će Domom moći upravljati 25 godina.

(M. Krmpotić, NL)