Neumorna čuvarica kulturnog identiteta čabarskog kraja

Svečanom skupštinom u holu Područne škole u Tršću, kojoj su pored članova Matice prisustvovali i Željko Erent gradonačelnik Čabra sa suradnikom Zvonimirom Lipovcem te delegacija iz Viškova, Matica Hrvatska Ogranak u Čabru obilježila je 170 godina Matice hrvatske, 135 godina djelovanja te ustanove u Čabru te 20 godina obnovljenog rada Ogranka MH u Čabru. Time su završena i brojna zbivanja tijekom proteklih nešto više od mjesec dana, koja su organizirana u sklopu obilježavanja spomenutih godišnjica, poput promocije knjiga, prikupljanja starih matičinih idanja i izložbi, ali i drugih događanja koja su ispunila čabarski kulturni život. Prigodnim riječima prisutnima se obratio tajnik čabarskog ogranka prof. Ivan Kvesić, koji je istaknuo značaj navedenih obljetnica, ali i ulogu pojedinaca iz čabarskoga kraja koji su ostavili neizbrisiv trag u Matičinu radu, pri čemu je onima pokojnima tom prigodom odana počast minutom šutnje. Kvesić je istaknuo da je svrha Matice hrvatske promicanje narodnog i kulturnog identiteta i duhovnog stvaralašta te očuvanje specifičnog domaćeg izričaja. Ona proučava i njeguje hrvatsku baštinu, skrbi o razvoju i osobitostima hrvatskog jezika i pojedinih zavičajnih dijalekata te organizira brojne prigodne skupove, predavanja, izložbe.
Prof. Ivan Janeš, predsjednik Matice hrvatske Ogranak u Čabru u proteklih 20 godina, podužim izlaganjem osvrnuo se pojedinačno na značajne trenutke vezane uz razvijanje i djelovanje MH. Matičina su bogatstva mnogobrojni ogranci koji napose skrbe o mjesnim kulturnim i povijesnim osobitostima, o vrijednostima mjesnih govora, o svemu što neku sredinu čini posebnom, rekao je prof. Janeš, zorno to ilustriravši kroz poduži prikaz na video zidu, s prisjećanjima na prve dane djelovanja Matice u Hrvatskoj i u čabarskom kraju. Potom je govorio o zbivanjima koje je inicirao, vodio ili proveo čabarski Ogranak vezano uz zaštitu spomeničke baštine, običajnosti, domaćega govora do izdavačke djelatnosti, pri čemu je posebice spomenuo brojku od 52 izdanja domaćih autora koja su u proteklom razdoblju izašla pod okriljem Matice, a mnoga od njih prigodno su i nagrađena.
Prigodne riječi uz uručenje darova, izrekli su i predstavnici Matice hrvatske Ogranak iz Viškova, a potom je uslijedilo uručenje 36 zahvalnica zaslužnim tvrtkama koje su pripomogle u dosadašnjem radu Matice, ali i organiziranju Matičinih programa tijekom proteklih mjesec dana. Pokrovitelj slavlja čabarskih matičara bila je Primorsko-goranska županija i župan Vidoje Vujić, supokrovitelj Grad Čabar i gradonačelnik Željko Erent, a medijski pokrovitelji bili su Novi list Rijeka i Radio Gorski kotar Delnice.
U kulturnom dijelu programa nastupili su učenici osnovne i srednje škole Čabar, za mnoge je najupečatljiviji bio nastup malog Luke Erenta koji je na harmonici izveo potpuri slovenskih polki, a jedna takva manifestacija nije se mogla zamisliti bez nastupa Matije Turka i njegovih uglazbljenih pjesama na domaćem dijalektu.
52 Idanja domaćih autora su tijekom 20 godina izašla pod okriljem Matice, od kojih su mnoga i nagrađena.

(Ž. Malnar, NL)