Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana drvara i šumara grada Čabra te blagdana Majke Božje Snježne održana je po 17. put u pitomoj dolini Lividrage podno Risnjaka, u prisutnosti brojnih gostiju, uzvanika, vjernika, žitelja čabarskoga kraja i ljubitelja netaknute prirode i zdravog života. Nakon okupljanja velikog broja vjernika, na platou ispred obnovljene zavjetne kapelice Majke Božje Snježne misno slavlje predvodio je mons. Juraj Petrović uz sudjelovanje mons. Ivoslava Linića, rektora katedrale svetog Vida u Rijeci i domaćeg župnika vlč. Ivana Trohe te Mješovitog pjevačkog zbora župe Gerovo.
Nakon svete mise se prisutnima, među kojima su bili gradonačelnik Čabra Željko Erent i njegov zamjenik Duško Kvaternik, predsjednik Nadzornog odbora Finvest corpa Čabar Marijan Filipović, voditelj Uprave šuma Podružnica Delnice Srećko Petranović sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Čabar Zdravko Tomac, te u ime domaćina Finvest corpa d. d. Čabar, Hrvatskih šuma Uprave šuma Podružnica Delnice Šumarija Gerovo, Grada Čabra i Turističke zajednice Grada Čabra, obratio Željko Erent, gradonačelnik Čabra. Tom prigodom istaknuo je značaj današnjeg dana za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske, prisjetio se 174 poginulih i oko 1.400 ranjenih redarstvenika u Oluji uz napomenu da je današnji dan prilika da im zahvalimo za sve ono što su učinili. Na njihovim primjerima moramo učiti kako se voli domovina, aji i cijeniti ono što smo stekli kroz borbu. Prisjetio se i trenutaka prije 17 godina kada je ovdje potpisana povelja o suradnji drvara i šumara Grada Čabra, a iskorak u prošlost završio je sjećanjima na nekadašnji život Lividrage i njezina okruženja.
Na platou podno lovačke kuće Lividraga nastavljeno je s predstavljenjem brojnih običaja i starih zanata čime je nastavljena tradicija započeta prije nekoliko godina, a vezano uz istraživanje i njegovanje starih običaja. Na kraju je sve okončano zajedničkim druženjem uz jelo i piće, ali i brojne štandove domaćih proizvođača i trgovaca.
Uoči same svečanosti delegacija Gradskog vijeća Čabra u sastavu dr. Krešimir Sandukčić, Ivanka Križ i Ivanka Turk položila je cvijeće i upalila svijeće na spomen-obilježje hrvatskim hraniteljima u Čabru.

(Ž. Malnar, NL)