Zbog manjka učenika deset učitelja zamalo ostalo bez posla

“U klupe goranskih osnovnih škola danas će prvi put sjesti 207 đaka prvaka”, glasila je prva rečenica teksta objavljenog u rubrici Gorski kotar 9. rujna 2002. godine, prvog dana te školske godine. Deset godina kasnije, u ponedjeljak 3. rujna 2012., u klupe će sjesti 151 prvašić, što je za 56 učenika manje. Godišnje su goranske osnovne škole u proteklih deset godina gubile 5,6 učenika, a tijekom spomenutog desetljeća izgubljena su dva oveća (svaki po 28 učenika) ili tri-četiri manja razreda. Taj se pad, i to baš u spomenutim okvirima, nastavlja i ove godine. Naime, prošle godine na području Gorskog kotara bilo je 156 prvašića, a ove ih je godine 151, pet manje. Sredine koje mogu biti zadovoljne, jer imaju veći broj učenika prvih razreda no prošle godine, su Lokve čijih 9 đaka prvaka je više od 100 posto u odnosu na prošlogodišnja svega četiri. U plusu su i Fužine koje ukupno imaju 8 učenika (po tri Vrata i Lič, dva Fužine) što je znatno bolje od prošlogodišnjih pet, a u plusu su i Delnice gdje je prošlogodišnjih 37 đaka prvaka uvećano za jednog učenika.
Na prošlogodišnjoj razini ostale su Brod Moravice (5) i Brod na Kupi (4), a Vrbovsko (37), Skrad (6) i Mrkopalj (5) bilježe minus od svega jednog učenika. U OŠ Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori 16 ovogodišnjih prvašića za tri su manje no prošle godine, a najveći minus bilježi Čabar gdje će ove godine u klupe prvi put sjesti 23 najmlađa osnovca, što je za velikih osam manje no kod prošlogodišnjeg prvog razreda.
Uz konstantni pad broja djece (nastavi li se ovim ritmom Gorski kotar za 30 godina neće imati niti jednog prvašića!), goranske prosvjetare uoči ove školske godine jako je zabrinuo prijedlog Ustroja razrednih odjela Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji, po kojem je od deset goranskih osnovnih škola u njih čak osam (Brod Moravice, Brod na Kupi, Čabar, Fužine, Mrkopalj, Lokve, Skrad i Vrbovsko) trebalo doći do, zbog neispunjavanja uvjeta Pravilnika o broju učenika, spajanja razrednih odjeljenja s manjim brojem učenika. Budući da je tih spajanja trebalo biti puno, javila se opasnost od pojave znatnog tehnološkog viška, točnije do velike opasnosti davanja otkaza nekim nastavnicima. Ukupno je, po procjenama goranskih prosvjetara, u opasnosti bilo čak deset radnih mjesta, a stanje je najgore trebalo biti u Čabru gdje je čak petero nastavnica trebalo danas ostati bez posla. Naravno, osam spomenutih goranskih osnovnih škola s takvim se prijedlogom nije mirilo te je na adresu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poslalo svoje prijedloge, a pozitivan odgovor po kojem se prihvaćaju svi prijedlozi prosvjetara na adrese goranskih osnovnih škola došao je tek u petak oko 16 sati!

Prijetnja prosvjedima
Naravno, to odugovlačenje i čekanje krajnjeg roka izludilo je ravnatelje osnovnih škola i sve one čiji je posao bio ugrožen, a reakcije su počele stizati i s drugih instanca, pa je tako Gradsko vijeće Čabra na sjednici održanoj u prijepodnevnim satima petka uz bezrezervnu podršku dosadašnjem sustavu rada u tamošnjoj osnovnoj školi zaprijetilo i građanskim neposluhom, točnije “prosvjedima sve do mjere zaprečavanja granica područja grada Čabra”, piše u zaključku s te sjednice, koji je prestao važiti u trenutku kada je iz Ministarstva došla odlukakoja je značila nastavak dodsadašnjeg načina rada.
No, ne treba se zavaravati jer problem nije riješen. I sljedeće školske godine broj goranskih prvašića i općenito osnovaca i srednjoškolaca će biti u laganom padu, a promjena tog tužnog scenarija ne naslućuje se. Upravo stoga Gorani više no ikada trebaju od Vlade RH, ali i od nadležnih EU institucija, sve glasnije zahtijevati konkretno zakonsko rješenje za cijelo ovo područje kojemu je, želi li se ljude zadržati na ovom području, nužna zaštita i pomoć.

(M. Krmpotić, NL)