Usprkos teškim vremenima učinilo se puno što jest razlog za zadovoljstvo, ali budućnost je i dalje vrlo neizvjesna jer se i dalje na područja Čabra i Gorskog kotara u cijelosti, bilježi stalan pad stanovništva što znači da je ovaj kraj i dalje u opasnosti od tihog nestajanja, dojam je nakon svega što se moglo čuti tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća Čabra održane u Društvenom domu Plešce povodom Dana Grada Čabra.
Govoreći o rezultatuima u prošlom razdoblju gradinačeknik Čabra Željko Erent obuhvatio je ne samo jednu, već svih osam godina mandata ove vlasti (HDZ) naglasivši kako je učinjeno puno: “Glavni cilj bila nam je obnova infrastrukture svih većih mjesta i to je realizirano po planu, a trenutačno taj posao traje u Gerovu i u potpunosti će biti završen sljedeće godine. Uz te financijski zahtjevne poslove ostvaren je i veliki broj poslova komunalne narave, uređene su gotovo sve lokalne prometnice, a pri kraju su poslovi na dovršetku Kupske magistrale koja će sljedeće godine, nakon dugih 20 godina, biti otvorena i bitno će promijeniti život ovog dijela Kupske doline koju više nećemo zvati Dolinom suza.
No, još puno treba raditi želi li se utjecati na promjenu dramatične demografske slike ovog kraja. Broj stanovništva i dalje pada, a u nadležnim institucijama, pogotovo državnim, premalo je razumijevanja za ovaj dio Hrvatske, pa ćemo se za kvalitetniji odnos prema nama morati možda boriti i oblicima građanskog neposluha kako bi dobili pomoć i subvencije koju područja poput našeg u Europi zaslužuju.”, rekao je Erent, zamolivši skupu nazočne saborske zastupnike Zlatka Komadinu i Josipa Borića da pomognu Goranima u donošenju posebnih regionalnih zakona koji bi omogućili opstanak i razvoj ovog dijela Hrvatske.
Težak položaj najbrdovitijeg dijela Hrvatske bio je glavni motiv obraćanja i većine ostalih govornika pa je tako delnički gradonačelnik Marijan Pleše čestitajući Čabranima Dan Grada u ime ostalih goranskih općina i gradova podsjetio kako se i dalje u Gorskom kotaru godišnje rađa samo 200 djece, a umire oko 400 ljudi: “Mi sami nemoćni smo to stanje promijeniti i ukoliko se pomoć ne regulira zakonskim odredbama nastavit će se nestajanje.”, rekao je Pleše, a saborski zastupnik Josip Borić (HDZ) usporedivši suprotne demografske rezultate na otocima (7 500 ljudi više no za popisa 2001.) godine, pojasnio je kako je to posljedica velikih državnih ulaganja u otoke, što bi sada trebalo učiniti i na području devet goranskih lokalnih samouprava.
Svečanu sjedmnicu obilježili su i nastupi mladih glazbenika (Tihana Arh, Josip Malnar, Luka Erent), a uvod u raznovrsne priredbe proslave Dana Grada Čabra dogodio se u zgradi gradske uprave gdje je gradonačelnik Željko Erent primio ponajbolje prošlogodišnje učenike OŠ “Petar Zrinski” i Srednje škole “Vladimir Nazor”, redom mlade ljude i njihove nastavnike i profesore koji su tijekom prošle godine kroz različite oblike natjecanja došli do nastupa na državnoj razini što je, istaknuo je Erent, ne samo za svaku pohvalu, već potvrđuje kako se i u ovoj od velikih gradskih središta udaljenoj sredini mogu ostvarivati rezultati najveće vrijednosti.
Potvrdili su to potom prigodnim govorima i ravnatelji čabarskih škola. Ravnatelj SŠ “Vladimir Nazor” Kristijan Rajšel istaknuo je kako je čak 60 posto učenka sudjelovalo na županijskim natjecanjima, neki od njih (Ivan Žagar) stigli su i do nastupa na državnom natjecanju informatičara, a svi gimnazijaci u ljetnom su roku završili maturu te upisali fakultet. Ivan Kvesić, ravnatelj OŠ “Petar Zrinski”, istaknuo je nastupe na završnici državnih natjecanja Učeničke zadruge “Mrav”, projekata “Globe” i “Građanin” te malog matematičara Svena Mandića predstavivši potom i najbolje učenike (Stella Ožbolt, Sven Mandić, Tihana Arh, Marija Žagar i Ivan Žagar) i nastavnice (Silvana Šebalj-Mačkić, Sanja Janeš, Milica Vlainić i Ksenija Petelin), a svatko od njih potom je iz ruku predsjednika Gradskog vijeća Zdravka Tomca i gradonačelnika Željka Erenta primio prigodan poklon.
Najljepši doprinos obilježavanju Dana Grada Čabra nedvojbeno je dala mladost ovog kraja nastupom u atletskoj utrci djece i mladeži pod nazivom “Protiv ovisnosti”. Više od 220 sudionika (vrtić, osnovci, srednjoškolci i gimnazijalci) zašarenilo je i radošću ispunilo čabarske ulice savladavajući nimalo lake uspone i uzbrdice najzapadnijeg hrvatskog gradića. Startalo se s različitih pozicija što je svemu dalo dodatno pozitivne dojmove, a pobjednici su – kao što u ovakvim utrkama i priliči – svi koji su u njima sudjelovali pri čemu treba istaći da je nastupilo 70 posto od ukupnog broja učenika ovog područja!

Vrhunac svečanosti bila je podjela godišnjih nagrada. Najznačajnije priznanje – Plaketu za životno djelo – primio je prof. Ivan Janeš za rezultate koje je ostvario na području odgoja i obrazovanja te osobito vrijedan doprinos kulturi izražen u radu čabarskog ogranka Matice Hrvatske. Zlatna plaketa Grada Čabra uručena je Josipu Lakoti za 100 puta darovanu krv,  liječnici dr. Mariji Lipovac-Mrđen, učitelju Marijanu Liscu, Ski klubu “Rudnik” (Tršće) i Miroslavu Turku iz Prezida. Srebrnu plaketu Grada Čabra dobili su Andrija Wolf (Tršće), Ogranak Matice Hrvatske u Čabru, “Geom” (Gerovo), Vladimir Čop (Gerovo), Marko Smole (Plešci), “Toni Trade” d.o.o. (Tršće) i Obrt “Muhvić” iz Malog Luga, Godišnju nagradu Grada Čabra dobili su DVD Plešce, Udruga žena “Goransko srce Čabar 2008.”, Josip Gašparac (Zamost), Milan Čop (Tršće), Dario Tomac (Hrib), Matija Turk (Črni Potok) i Nik Janeš iz Kočevja, a Zahvalnica je uručena Jurgenu Hagelmannu iz Njemačke.

>AUTOR<Marinko KRMPOTIĆ