U prisustvu brojnih gostiju i uzvanika iz brojnih vatrogasnih udruga Hrvatske i Slovenije, u Društvenom domu u Plešcima svečanom sjednicom Dobrovoljno vatrogasno društvo Plešce obilježilo je vrijedan jubilej – 80 godina rada i djelovanja. Dvorana doma bila je premala da primi sve zainteresirane, a među njima bili su čelni ljudi grada Čabra Željko Erent i Duško Kvaternik, predstavnici gospodarstva te gosti – predstavnici vatrogasnih udruga iz skoro cijele Hrvatske, od Istre i Primorja, do Zagorja i Slavonije. Predsjednik Društva Dušan Muhvić nije krio zadovoljstvo odazivom na njihovu svečanost, jer i to rječito govori o kvaliteti njihova rada i razvijenim prijateljskim odnosima s brojnim vatrogasnim udrugama.
– Naše je društvo osnovano daleke 1932. godine, dakle prije osam desetljeća, i presretan sam što danas u našoj sredini mogu pozdraviti nama drage goste i prijatelje koji su svojim prisustvom uveličali našu proslavu. Prisjetimo se ovom prigodom osoba kojih danas više nema među nama, a zaslužne su za osnivanje našeg Društva: nekadašnjeg općinskog bilježnika Milana Klepca koji je izabran za prvog predsjednika, a uže rukovodstvo činili su Josip Malinarić, Antun Muhvić i Tomislav Janeš. Pri osnivanju, Društvo je brojilo 23 člana, a samoinicijativno su nabavili nužnu opremu kako bi bili što spremniji za intervencije, rekao je Muhvić u uvodnom govoru, iznijevši potom kraći presjek zbivanja vezanih uz rad Društva i brojne uspješne intervencije tijekom proteklih 80 godina.
Uslijedile su prigodne riječi gostiju – Hinka Mancea, predsjednika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice i VZ-a iz Zagorja i Slavonije te brojnih društava, prigodna razmjena darova slavljeniku uz čestitke na dosad postignutim rezultatima, kao i želje za daljnji uspješan rad.
Uoči same sjednice u jutarnjim je satima nakon budnice, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva služena sveta misa zadušnica za sve preminule vatrogasce i položeno je cvijeće te zapaljene svijeće kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Plešcima. A nakon svečanosti svi su se okupili kod Vatrogasnog doma na zajedničkom vatrogasnom druženju i večernjoj zabavi te prigodnom vatrometu.

(Ž. Malnar, NL)