U bivšim prostorima Grada Čabra otvorena je knjižnica, čitaonica, informacijski odjel, zavičajna zbirka te lijepo uređena i opremljena dječja igraonica koja je smještena u nekdašnjem uredu gradonačelnika.

Ideja pretvaranja starog dvorca hrvatskih velikaša Zrinskih u prostor u kojem će se čuvati i posjetiteljima nuditi kulturno i povijesno nasljeđe čabarskog kraja jučer je novu potvrdu dobila otvaranjem knjižnice “Ivan Žagar” koja je smještena u jednom dijelu ovog prelijepog zdanja kojeg su Čabrani tijekom proteklih desetljeća marljivo čuvali, obnavljali i uređivali pa danas predstavlja povijesno-kulturni spomenik u kojem su do sada svoje mjesto našli zavičajna zbirka, zbirka lovačkih trofeja, prostor Matice Hrvatske ogranak Čabar s malom knjižnicom te galerija radova uglednog hrvatskog slikara Vilima Svečnjaka. Od jučer tu je i gradska knjižnica nazvana po Ivanu Žagaru, čovjeku koji je dao veliki doprinos razvoju knjižničarstva u ovom dijelu Gorskog kotara.

Donedavno je čabarska Gradska knjižnica bila smještena u prostoru čabarske osnovne škole, a njen premještaj u dvorac Zrinskih znači i daleko bolje uvjete rada. Zahvaljujući pomoći Grada Čabra, Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije, u prostorima koji su još pred godinu-dvije dana služili za rad gradskih službi i ured gradonačelnika, sada je uređena pažnje vrijedna knjižnica koja posjetiteljima nudi informacijski odjel i posudbeni pult, prostor za periodiku i čitaonicu te odjele hrvatske i svjetske književnosti, zavičajnu zbirku, književnost za mlade i djecu te, što je posebna vrijednost, iznimno dobro uređenu i opremljenu dječju igraonicu smještenu u nekadašnjem uredu gradonačenika.
Knjižnica će, ističe ravnateljica Sintija Žurga Paripović, raditi svakog dana četiri sata za korisnike, a dječja igraonica za sada će raditi samo petkom. “U dogovoru s predškolskim i ustanovama s područja Grada Čabra, koordinirat ćemo rad igraonice i nuditi što kvalitetnije sadržaje, a već ovih dana s prostorom i mogućnostima knjižnice upoznat ćemo školarce našeg područja. Uz posudbu knjiga i korištenje periodikom naši će se članovi moći služiti i internetom, a planiramo i organiziranje književnih večeri, izložbi i sličnih zbivanja koje ćemo za sada organizirati u susjednom prostoru čabarskog ogranka Matice Hrvatske. Trenutačno raspolažemo s 13.000 primjeraka knjiga, pa je svaka donacija knjiga dobrodošla”, rekla je ravnateljica Žurga Paripović.

Okretanje turizmu
Otvorenje novouređenih prostora knjižnice značajan je događaj za cijeli ovaj kraj, istaknuo je pri otvaranju gradonačelnik Čabra Željko Erent, podsjetivši kako je Grad Čabar tijekom posljednjih deset godina realizirao podosta projekata vezanih uz obnovu sakralnih spomenika, objekata vezanih uz povijest i kulturu ovog kraja, a pažnja je posvećena i razvoju raznolike tradicije ovog kraja.
– Uređenje nove knjižnice uklapa se u tu vrstu projekata kojima se moramo okretati jer oni predstavljaju, ne samo čuvanje prošlosti, već i stvaranje kvalitetnih turističkih sadržaja, a upravo turizam djelatnost je kojoj se, u ovim godinama teške privredne krize, treba što više okretati – rekao je Erent, najavivši preuređenje i preostalih prostora dvorca Zrinski.

Zahvala na pomoći
Ravnateljica knjižnice Sintija Žurga Paripović, posebno se zahvalila gospodinu Zvonimiru Gašparcu koji je dugo godina vodio knjižnicu u čabarskoj osnovnoj školi te dao ogroman doprinos uređenju novih prostora. Riječi zahvale uputila je i svima ostalima koji su pomagali pri uređenju prostora, kao i prvim donatorima među kojima su Nives Hižar Franković, Ivanka i Andrija Wolf te Ema Arh.

(M. Krmpotić, NL)