Jednoglasnom odlukom na sjednici nazočnih 12 članova Gradskog vijeća Čabra predstavnici ove lokalne samouprave dali su zeleno svjetlo prijedlogu Nacrta Prostornog plana Primorsko-goranske županije, a u namjeri da istovrsni dokument Grada Čabra bude što usklađeniji s predstojećom novom županijskom prostorno-planskom dokumentacijom, Grad Čabar u razdoblju od ponedjeljka, 26. studenog pa do 14. prosinca ove godine organizirat će javne rasprave i javni uvid u prijedlog Prostornog plana Grada Čabra, istaknuo je na sjednici Gradskog vijeća Alen Lipovac, pročelnik JUO, te pojasnio:
“Svo to vrijeme svakog radnog dana u prostorima gradske uprave bit će moguće pogledati svu dokumentaciju vezanu uz prijedlog novog Prostornog plana Grada Čabra, a uz to organizirat ćemo u svakom Mjesnom odboru s našeg područja javne rasprave na kojima će biti predstavljen dio Prostornog plana vezan uz njihovo područje. Na tim prezentacijama ljudima ćemo dati upute na koje je sve načine moguće dati primjedbe i što se od njih može očekivati, a 7. prosinca bit će u Domu kulture u Tršću organizirano javno predstavljanje prijedloga Prostornog plana Grada Čabra.”, najavio je Lipovac.
Krajnji je cilj, istaknuto je u nekoliko navrata, u što većoj mjeri prostorno-plansku dokumentaciju približiti onoj koja se za razinu cijele Županije upravo izrađuje u Rijeci i trebala bi biti gotova na proljeće sljedeće godine. Bude li čabarski dokument gotov prije i ukoliko bude što “bliži” županijskom, jasno je da će biti potrebno manje promjena što je svima u interesu. Potencijalni problem bilo je očito iz rasprave, mogao bi biti jedino prijedlog Primorsko-goranske županije koja predviđa izgradnju odlagališta za građevinski otpad na Peterkinom lazu, lokaciji gdje već postoji odlagalište otpada. Čabrani u osnovi protiv toga nemaju ništa, ali je vijećnica Silvana Šebalj Mačkić (HDZ) upozorila na mogućnost opasnosti zagađenja okoliša zbog činjenica da bi na to odlagalište išlo i 20 posto otpada koji se ne reciklira, a Dragutin Vrus (SDP) upozorio je na već prepune kapacitete Peterkinog laza te savjetovao saniranje i zatvaranje te lokacije, odnosno pronalaženje neke nove lokacije za građevinski opad i to u smjeru prema granici sa Općinom Klana ili susjednom Slovenijom.

Čabarski vijećnici smatraju kako bi županijski Prostorni plan trebao u većoj mjeri na njihovom području dozvoljavati korištenje poslovnih i proizvodnih zona. Po županijskom prijedlogu, istaknuo je Lipovac, trebalo bi biti 13 proizvodnih i 25 poslovnih zona, a naš je prijedlog da to bude drugačije – 25 proizvodnih i 18 poslovnih.”, rekao je Lipovac, a nezavisni vijećnik Zoran Krulić smatra da treba inzistirati na još široj ponudi zona te namjene jer to predstavlja temelj za potencijalni razvoj privrede.

MARINKO KRMPOTIĆ, NL