Prosinac je u gradu Čabru obilježila “Čabarska Božićna bajka” Udruge mladih “Motus”. Naime, predstavnici Udruge prije dvije su godine započeli s programom karatea i plesa putem projekta “Mladi u  gradu Čabru”, uz financijsku potporu Grada Čabra i gradskog ogranka HDZ-a Čabar. Programi se i danas vrlo uspješno ostvaruju, a odaziv djece sve je brojniji. U želji da se prošire sadržaji za djecu i mlade, prije nepunih mjesec dana osnovana je Udruga mladih, simboličnog naziva “Motus”, što na latinskom jeziku znači pokret. Udruga će se i dalje financirati iz istih izvora (Grad Čabar i GO HDZ-a Čabar), a od prošlog mjeseca dodatni prihod imati će i od naknade gradonačelnika grada Čabra, Željka Erenta, koji se odrekao iste u korist Udruge mladih “Motus”.

“Čabarska Božićna bajka” okupila je 68-ero djece iz Čabra, Tršća, Prezida, Gerova, Plešci te gosta iz grada Krka. Članovi Udruge u suradnji s Pastoralnim centrom Kćeri Marije Pomoćnice organizirali su za djecu prigodno božićno druženje kroz brojne radionice koje su vodile: Sanda Erent “Božić u srcu”, slikanje na staklu, Tea Jotić “Raskoš Božića”, izrada božićnog nakita od drvenih perlica i fimo mase, Tina Malnar “Betlehemska zvijezda” pjevanje božićnih pjesmica i stvaranje zvučne slikovnice, Maja Karabaić “Tko voli zimu” izrada lutaka i lutkarski igrokaz, Tina Malnar “Čarobno božićno drvce” izrada božićnog drvca od grančica i drvenih prutića, Marija Maja Dolenec “Slatki okus Božića”, izrada božićnih kolača, Dragica Devčić “Isus se rodi”, izrada božićnih figurica od gipsa i Sanja Branišelj “Božićno bdijenje” gledanje filmova u duhu Božića. Druženje je započelo 22. prosinca 2012. u 16.00 sati pozdravnim govorom organizatora i predstavljanjem radionica. Učenici su bili izrazito kreativni i vrijedni do kasnih večernjih sati, a nakon toga su se opustili i nastavili družiti uz omiljene božićne filmove. Djeci je bila organizirana marenda i noćenje u Pastoralnom centru Kćeri Marije Pomoćnice. Sljedećeg jutra učenici su svoje uratke predstavili roditeljima i prijateljima koji su prisustvovali završnoj svečanosti ispred dvorca “Zrinskih”. Mnogi su istaknuli kako je ovakav oblik druženja bio jedno lijepo iskustvo kojeg svakako žele ponoviti.
U planu imaju razne programe, a prvi među njima bio je “Čabarska božićna bajka” koji se prema odazivu djece pokazao vrlo uspješnim, dok će mjesec siječanj obilježiti upoznavanje Zvijezda, Planeta i Satelita.

Udruga “Motus”